Advertentie

2011: Zoals Gilbert and George

Dit is een gastbijdrage van Philippe Gijsels, hoofd research BNP Paribas Fortis Global Markets.

“Het verleden is nooit dood. Het ligt niet eens achter ons” (William Faulkner).

Het nieuwe jaar is alweer bijna een paar weken oud. En het is al bijzonder hectisch geweest. Na de traditioneel positieve eerste dagen van het jaar, kwam al weer snel de confrontatie met de problemen van 2010, met op kop die van de Europese periferie. De Portugese veiling van Staatspapier is, with a little bit of help from the friends van de ECB, gunstig verlopen. Dat brengt wat rust. Maar iedereen weet dat er dit jaar nog heel wat papier volgt. Of wat zei men weer van de veldslag en de oorlog?

Desalniettemin is er nu even tijd om de gebeurtenissen van het jaar 2010 op een rijtje te zetten en vooruit te blikken naar 2011. En om mijn hindsight bias waar ieder normaal mens al aan lijdt en strategen, economisten en analisten in het bijzonder, wat te onderdrukken ben ik de voorspellingen die we aan het begin van het jaar 2010 in de bull and bear blog hebben nog eens gaan herlezen.

In de “10 voor 2010” gingen we er van uit dat 2010 waarschijnlijk geen gemiddeld jaar zou worden. Dat was het ook zeker niet in termen van marktactiviteit. Maar als we naar de returns aan het einde van een zeer volatiele rit kijken, was het dat eigenlijk wel. De economie verzwakte niet in de tweede jaarhelft, maar ging net nog een stuk sterker groeien. En de aandelenmarkten maakten wel, zoals we hadden verwacht een stevige correctie door, maar eindigden het jaar toch met een positieve noot. En eerlijk is eerlijk, een heel stuk hoger dan ik had gedacht.

Tegen het einde van de zomer zag het er nochtans niet al te fris uit. Zowel de markten als de Westerse economieën leken stevig onderuit te gaan. En de vraag werd hardop gesteld of Ben Bernanke en zijn discipelen nog wel voldoende verband in hun medicijnkastje hadden om het bloeden te stelpen. Maar toen de Fedders begonnen te praten over QE2 en dat later op het jaar nog effectief begonnen te doen, ook vlogen alle meer risicovolle activa recht omhoog en beleefden we een atypisch positieve herfst, gevolgd door een sneeuwrijk maar positief eindejaar.

In onze zevende voorspelling stelden we al dat de overheden en centrale banken een steeds grotere rol zouden gaan spelen in de economie. Maar het feit dat ze eigenhandig de hele markt zouden gaan sturen heeft ons toch in snelheid genomen. Dit geldt vooral voor de ECB, die over 2010 een aantal dingen heeft gedaan die weinig mensen aan het begin van het jaar voor mogelijk zouden hebben gehouden. Er was een radicale breuk met het verleden, een bocht van honderdtachtig graden, het verloochen van het DNA van de Bundesbank. Of hoe zou je het aankopen van staatspapier op de balans van de ECB en het in stand houden van levenslijnen voor Ierse banken anders noemen.

Terwijl je met die dingen bezig bent is het duidelijk dat je, net zoals de Fed, de korte rente niet zal verhogen. De voorspelling dat de korte termijn rente laag zou blijven was daarom niet alleen correct maar ook een makkie. Of heb ik hier weer last van hindsigt bias? Deze redenering geldt trouwens ook nog steeds voor 2011. Meer nog, ook in het nieuwe jaar zullen de ECB en Duitsland verder de ingeslagen weg moeten bewandelen en steeds vaker hun toevlucht nemen tot niet-conventionele monetaire oorlogsvoering. We hebben daar de afgelopen dagen weer een paar staaltjes van gezien. En het jaar is nog maar net begonnen.

Dit betekent dat in ons basisscenario de zone niet uit elkaar zal vallen of dat lidstaten vrijwillig of niet vrijwillig de Europese vriendenclub zullen verlaten. Maar het betekent ook dat de euro steeds minder een replica van de Deutschmark zal zijn en dat de kans dus groot is dat hij verder zal verzwakken. Iets wat de zwakkere lidstaten trouwens niet slecht zou uitkomen. De voorspelling dat de dollar, waar aan het begin van 2010 niemand geen stuiver meer om gaf, het relatief goed zou doen, was trouwens niet slecht.

En dat brengt ons bij de groeimarkten. De groeimarkten hebben in het jaar nauwelijks last gehad van de volatiliteit en inzinkingen die de Westerse markten en economieën kenmerkten. Ze bleven maar groeien en groeien en groeien, voorbij de wolken tot in het rijk van de reus. En terwijl de bonenstaak groeide, trok hij warempel de wereldeconomie uit het slop. Daarom zou het niet alleen zeer ondankbaar zijn van jaap om die bonenstaak om te hakken, maar gelooft ook niemand dat het ooit zou kunnen gebeuren. De groeimarkten hebben zoveel van de liquiditeiten die de Westerse centrale banken in het systeem hebben gepompt aangetrokken dat ze er gewoon te veel van hebben. Hun economieën zijn aan het oververhitten.

Maar niemand wil de kip met de gouden eieren slachten. Want heel wat beleggers, van hedge funds tot particulieren en alles er tussen, zitten op dezelfde wolk. Want of je nu rechtstreeks bent belegd in de groeimarkten, of je bent belegd in grondstoffen, goud, Westerse aandelen met activiteiten in de groeimarkten of grondstoffenmunten, het zijn allemaal exponenten van dezelfde liquiditeitsstroom. Daarom is de tegenkanting tegen het idee dat er mogelijk wel eens een onderbreking in het lange termijn groeiverhaal zou kunnen komen zo groot. De recente performance is zo sterk en wordt mentaal geëxtrapoleerd, vooral wanneer men nog een belangrijk stuk van zijn portefeuille in groeimarkten of proxies daarvan belegd heeft.

Voor alle duidelijkheid, BNP Paribas Fortis Global Markets gaat er ook van uit dat deze markten over 2011 wat zullen moeten vertragen om hun oplopende inflatie te onderdrukken. Maar ze zullen nog steeds een mooie groei en performance laten zien. Dat is ook de marktconsensus. Daarom zou een tegenvaller dan ook als een donderslag bij heldere hemel komen. De pijl in de rug weet je wel.  Maar eerlijk is eerlijk. Deze voorspelling was voor 2010 ronduit verkeerd. Dit is ook niet meer dan logisch omdat de bereidwilligheid van de overheden om geld in het systeem te pompen ook werd onderschat. Laat ons hopen dat deze eenzame angst ook over 2011 ongegrond zal blijken te zijn.

De beste call van vorig jaar was wel dat het risico bestond dat na de financiële sector, de overheden die een deel van de schuld hadden geabsorbeerd, in de problemen zouden komen. Dat is duidelijk één van de hoofdthema’s van 2010 geworden, en zal het waarschijnlijk ook nog voor 2011 zijn. De laatste 3 voorspellen waren ook nog niet zo slecht. 2010 was geen slecht jaar voor M&A maar zeker ook geen top jaar. Protectionisme en internationale spanningen liepen inderdaad op. Waar ging die ruzie met de Chinese vissersboot weer over? En de wereld is nog steeds op zoek naar een nieuw economisch raamwerk. Maar dat zal nog tijd vergen.

Voor het nieuwe jaar ga ik niet expliciet een lijstje met 10 of 11 voorspellingen maken. Maar wel wil ik een stukje proza dat ik heb gelezen over de kerstperiode bij wijze van reflectie meegeven.

 

 

Je kan hier bijzonder veel uithalen. En je kan dit stukje met heel veel andere ideeën verbinden. Maar dat zou ons hier te ver leiden. Maar waar het hier ook voor een deel over gaat is de levenscyclus van ideeën, ons collectieve geheugen en het belang van trends. In die optiek is de wereld als een werk van Gilbert en George (wiens tentoonstelling ik trouwens van harte kan aanbevelen).

Hun gefragmenteerde structuren kunnen vanuit tal van invalshoeken bekeken worden. De schaal van de werken en de vreemde picturale onderdelen en motieven waaruit ze zijn opgebouwd scheppen een visie op de menselijke ervaring die zou kunnen beschouwd worden als een groot werk samengesteld uit een veelvoud aan individuele beelden.

En het komt er op aan te proberen de grote lijnen, de trends in de chaos proberen te zien voordat het de nieuwe consensus wordt. Daarom ben ik ook blij dat Karel de Bie, marktstrateeg en technisch analist bij BNP Paribas Fortis Capital Markets er heeft mee ingestemd vanaf volgende week op een regelmatige basis voor de bear and bull een bijdrage met betrekking tot trend-en technische analyse te willen verzorgen. Hopelijk zal dat ons in 2011 helpen minder fout te zijn dan de consensus. Mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud