Advertentie

'220 dollar per vat zonder Libië en Algerije'

U heeft schrik dat de olieproductie van Saoedi-Arabië in het gedrang zou komen? Gelijk heeft u, maar ook wanneer de productie in Libië én Algerije zou stokken,  zitten we met een probleem. De grondstoffenanalisten van Nomura hebben het dan over een olieprijs van meer dan 220 dollar per vat, zo meldt Tracy Alloway op FT Alphaville. De Brent staat nu op 110 dollar, we zijn dus halfweg...

De analisten gebruiken als referentie de Golfoorlog van 1990-91. De olieprijzen stegen toen op 2,5 maand met 130 procent. Hierbij vallen drie fases te onderscheiden:

  • De verwachting dat het oorlog gaat worden, prijzen stegen toen 21 procent.
  • Toen het duidelijker werd dat het olie-aanbod echt werd aangetast en de vijandelijkheden begonnen, ging het 109 procent hoger op twee maanden. 
  • In de derde fase eindigde de crisis, de prijzen zakten op drie maand naar een pre-crisis niveau. 

Inmiddels is de olievraag nog heel wat hoger en is de reservecapaciteit in percentage van die vraag lager. De voorspelling van 220 dollar indien Libië en Algerije zouden uitvallen kan nog te laag zijn, omdat de speculatieve activiteit in 1990-91 veel minder aanwezig was.

Een onrustwekkende analyse dus. Het veronderstelt wél dat het in Algerije tot grootschalige opstand komt en dat daarbij de olieproductie in het gedrang komt. Dat is moeilijk te voorspellen, maar de onzekerheid weegt op de markten.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud