Advertentie

Bankia en de grootste gek ter wereld

De details van de herkapitalisering van de Spaanse rampbank Bankia doen me toch even met de ogen knipperen. De toezichthouder FROB pompt 15,54 miljard vers kapitaal in de bank door achtergestelde obligaties en bevoorrechte aandelen voor eenzelfde bedrag om te zetten in nieuwe gewone aandelen.

En de bank geeft die nieuwe aandelen uit tegen de laagst mogelijke nominale waarde, 0,01 euro. Bijgevolg leert een eenvoudige rekensom dat Bankia 1.554 miljard (!) nieuwe aandelen uitgeeft.

De 350.000 Spanjaarden die in 2011 tegen 3,75 euro per stuk intekenden, zijn ze goed als uitgewist. In plaats van 100 procent gaan de vroegere aandeelhouders nu nog zo'n 0,13 procent van de uitstaande aandelen controleren.

Er gaan dus 1.556 miljard aandelen Bankia uitstaan, al worden die via een latere reverse split - waarbij beleggers per 100 oude aandelen met 0,01 euro nominale 1 nieuw krijgen met 1 euro nominale waarde - tot 15,56 miljard verminderd.

Die verwatering is dus nog stukken groter dan de 29 miljard hongerige 'bevoorrechte' mondjes die er in december bij Dexia bijkwamen. Aandelen Dexia die overigens even waardeloos zijn als aandelen Bankia, waarvan de Spaanse bankenwaakhond FROB in december de economische waarde op minus 4,15 miljard euro of minus 2,08 euro per aandeel vastprikte.

Het mag dus niet verbazen dat na de moeder aller verwateringen het aandeel Bankia in Madrid meer dan 40 procent doet tuimelen naar 0,14 euro per aandeel. Maar hoe raakt het ook klinkt, dat is nog steeds een astronomische beurskoers. Vermenigvuldig die 14 cent met de slordige 1556 miljard aandelen die binnenkort uitstaan en je hebt een knotsgekke beurswaarde van 218 miljard euro.

Daarmee onttroont Bankia warempel AB InBev als grootste beursgenoteerde bedrijf van de eurozone, gemeteen naar beurswaarde. Een mooier voorbeeld van de 'grotere gek'-theorie kunnen we ons niet voorstellen. Beleggers zijn bereid een fundamenteel waardeloos aandeel te kopen in de veronderstelling dat er even later een grotere gek opduikt die een nog zottere prijs wil betalen.

Die zoektocht naar de grootste gek ter wereld is een logisch gevolg van het feit dat waardeloze stukken van zombiebanken Dexia en Bankia nog altijd op de beurs noteren. Bij SNS Reaal is het anders: daar ging Den Haag over tot onteigening van de aandeelhouders. Het aandeel wordt op Euronext niet meer verhandeld en verdwijnt op 27 maart ook officieel van de koerstabellen. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud