België: Krugman- of Maastricht-land?

'België staat voor een belangrijke tweesprong: afglijden naar Krugman-land of vooruit naar Maastricht-land.' Volgens Geert Noels, ceo en hoofdeconoom van de financiële boetiek Econopolis, moeten er dringend knopen worden doorgehakt in ons land.

Voor alle duidelijkheid: met Krugman-land sneert Noels naar de Princeton-econoom Paul Krugman en zijn eeuwige smeekbede om de economie te stimuleren met hogere overheidsuitgaven. Maastricht-land staat voor een bezuinigingsmodel, waarbij de eurolanden zich netjes in het keurslijf van het Stabiliteitspact wringen.

Noels vindt het levensbelangrijk dat België voor Maastricht-land kiest. Maar daarvoor hebben wij wel dringend een regering nodig. 'Anders is een Iers scenario niet uitgesloten', verwijst Noels naar de vertrouwenscrisis die zich op de obligatiemarkten rond Ierland ontvouwt. 'Het kan snel gaan', waarschuwt de econoom. 'Vorig jaar stond België qua kredietwaardigheid op dezelfde hoogte als Ierland.'

'Een ding staat vast', weet Noels. 'De inspanningen om een gezond Maastricht-land te worden, doen veel meer pijn tijdens een vertrouwenscrisis.'

Wat denkt u? Denkt u dat de politieke wil aanwezig is om van België een Maastricht-land te maken? Of vreest u dat de obligatiewaakhonden eerst moeten wakker worden?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud