Blackrock wil geen aandelen meer lenen

Blackrock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, heeft zijn Londense hoofdkantoor bevolen niet langer aandelen uit te lenen na een aanval van shorters op de onlinezoekmachine Blinkx. Blackrock is de grootste aandeelhouder van die site.

Het Britse Blinkx, een internetzoekmachine voor video's, kwam vorige week nog zwaar onder vuur te liggen op de beurs nadat het een stevige winstwaarschuwing voor de eerste jaarhelft had gegeven. De ontgoocheling daarover stuurde het aandeel naar het laagste peil in twee jaar. 

Het werk van shorters, grote investeerders die met geleende aandelen speculeren op koersdalingen bij een bedrijf? Edelman suggereerde alvast duidelijk van wel: volgens de Britse krant The Sunday Times zegt Edelman dat hij door 'anonieme partijen' was aangesproken om een onafhankelijk onderzoek naar Blinkx te verrichten. 

De aanhoudende raid op Blinkx vormt een probleem voor Blackrock. De grootste vermogensbeheerder van de wereld bezat op het moment dat Edelman zijn blogpost schreef immers net geen 12 procent van de zoeksite. Alleen al op de eerste dag na de publicatie van Edelmans artikel zou Blackrock daardoor bijna 38 miljoen euro hebben verloren aan zijn investering. 

Nu Blinkx maanden later nog onder zware druk staat op de beurs is het welletjes geweest voor de Amerikanen. Blackrock heeft zijn Londense tak opgedragen niet langer aandelen uit te lenen aan shorters, schrijft The Sunday Times. 

Gesponsorde inhoud

Partner content