Advertentie

De kasstroom van de BELG

Keren we bij de start van de nieuwe werkweek nog even terug op vrijdag. Dan was dé verrassing in het kwartaalrapport van Belgacom, de halvering van de vrije kasstroom tot 89 miljoen euro. Analisten hadden een veel kleinere krimp ingecalculeerd.

Die vrije kasstroom is een cruciale indicator. Hij vormt immers de basis voor het dividend. En op die coupon zijn zowel de Belgische overheid als de 143.000 kleine Belgische beleggers die destijds op de 'BELG' - de beursticker van Belgacom - intekenden, tuk.

Sinds 2010 verbindt Belgacom zich er immers 'in principe' toe het grootste deel van de vrije kasstroom aan de aandeelhouders uit te keren. Vrije kasstroom is, zoals het term suggereert, de kasstroom die vrij te spenderen is nadat de onderneming voldoende cash stopte in haar huidige dagelijkse werking (het werkkapitaal), de toekomst (de kapitaalinvesteringen) en ook de overheid (belastingen) en de gepensioneerden hun deel van de koek toegewezen kregen.

Welnu, die vrije kasstroom staat onder druk zoals het bijgevoegde overzicht uit een analistenrapport van Morgan Stanley leert. CEO Didier Bellens grapte overigens tijdens de telefonische conferentie dat dat Londense beurshuis dankzij zijn traditioneel nauwe relaties met de Wetstraat beter de plannen van de grootaandeelhouder kan inschatten dan Bellens zelf.

De halvering over het eerste kwartaal was wel uitzonderlijk. CFO Ray Stewart liet weten dat de inkomstenbelastingen dit jaar gewoon vroeger in de bus vielen. Maar over heel het jaar gezien, staat de vrije kasstroom zwaar onder druk: Morgan Stanley verwacht een krimp van zowat een derde, van 724 naar 479 miljoen euro. En bijgevolg denkt het beurshuis dat ook het gewoon dividend met zowat 30 procent zal zakken, van 2,18 naar 1,50 euro.

Die krimp is een gevolg van drie factoren. Ten eerste de operationele kasstroom die mede door de scherpe concurrentie van Telenet onder druk staat. Ten tweede de forse kapitaalinvesteringen die Belgacom zich getroost om snel een performant 4G-netwerk uit te rollen, belangrijk in de strijd om de klant in een bikkelhard concurrentieel klimaat. Merk dat de 4G-licentie niét bij de kapitaalinvesteringen maar bij 'overige investeringen en uitgaven' hoort, ook al is die uiteraard nodig om 4G te kunnen aanbieden.

En ten derde een stijgend werkkapitaal. Ook dat is gelinkt aan de strijd om de klant: Belgacom speelt met succes 'packs' uit om klanten te lokken: bundels van mobiele en vaste telefonie, internet en digitale televisie. Maar om die bundels goed uit te leggen en te verkopen moet de operator flink wat volk voorzien op zijn belcentra en dat vergt bijgevolg meer werkkapitaal.

Dat alles betekent dus meer dan waarschijnlijk een dividendknip. Dit jaar stijgt de uitstaande schuld omdat Belgacom een onveranderd dividend over het boekjaar 2012 uitkeert, terwijl de vrije kasstroom krimpt. In principe zou de operator ook volgend jaar meer schulden op de balans kunnen laden om het dividend stabiel te houden.

Maar zo'n beleid lijkt niet echt te stroken met de huisstijl van CEO Didier Bellens. Die gaat er - terecht - prat op dat Belgacom met een voorzichtig financieel beleid de kaalslag bij andere onder schulden kreunende ex-monopolisten als KPN en Telefonica heeft weten te vermijden.

Ook over het eerste kwartaal kwam de gezonde balans goed van pas om rivaal Telenet te counteren en zo het bloeden in de mobiele tak te stelpen: 'We hebben onze financiële capaciteiten goed kunnen gebruiken', vertelde de CEO. Het moge duidelijk zijn: Belgacom gaat zijn aandeelhouder(s) in tegenstelling tot KPN niet letterlijk en figuurlijk rot verwennen door een hypotheek op de toekomst te nemen.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud