opmerkelijk

'ECB zegt: 'goedkoper, dat willen we niet'. Dwaas, toch?'

Nout Wellink, ex-voorzitter De Nederlandsche Bank ©REUTERS

De Europese centraal bankiers zitten volgens voormalig ECB-bestuurder Nout Wellink fout door de lage inflatie als een groot probleem te zien. 'Het is dwaas als een monetaire autoriteit zegt, goedkoper dat willen we niet'.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zorgde donderdag even voor een feestje op de financiële markten door te beloven extra geld bij te drukken als de inflatie hardnekkig laag blijft

Volgens de handboeken economie is deflatie, een algemene daling van het prijspeil, ontwrichtend omdat gezinnen dan in afwachting van nóg goedkopere prijzen hun aankopen gaan uitstellen. Bovendien heet 'een beetje inflatie' een prikkel te zijn om de spaarcenten niet op te potten: bij 2 procent inflatie levert het biljet van 100 euro dat je vandaag onder een matras stopt, volgend jaar maar 98 euro koopkracht meer op.

Zelfs in een land als Japan waar de centrale bank haar balans heeft opgejaagd van 23 naar 60 procent van het bruto binnenlands product, zie je geen versnelling van de inflatie
Nout Wellink
Ex-bestuurder ECB

Binnen de schoot van de Europese Centrale Bank komt er de jongste maanden opvallend weinig dissidentie over het stimulusbeleid naar buiten. Maar dat is anders voor voormalige bestuurders, die 'vrijer' zijn om hun mening te uiten. Dat is alleszins het geval voor Nout Wellink, de altijd 'outspoken' vroegere gouverneur van De Nederlandsche Bank.

Wellink plaatst in een gesprek met Het Financieele Dagblad vraagtekens bij de stelling dat te lage inflatie de economie zware schade kan toebrengen. 'Mensen kopen hun kleren op het internet omdat het 10 of 20 procent goedkoper is', stipt de vroegere ECB-bestuurder aan. 'Dan is het eigenlijk heel dwaas dat een monetaire autoriteit dan zegt: goedkoper dat willen we niet; we gaan de inflatie proberen op te jagen want we zijn bang dat die meneer de aankoop van zijn shirts uitstelt. Terwijl hij er twee koopt omdat hij dan nog meer korting krijgt en het prijspeil verder zakt'. 

Wellink is bang dat de ECB het verkeerde probleem aanpakt. Hij benadrukt dat de inflatie wereldwijd inzakt, ook los van de gedaalde grondstoffenprijzen en ondanks alle inspanningen van centraal bankiers. 'Zelfs in een land als Japan waar de centrale bank haar balans heeft opgejaagd van 23 naar 60 procen van het bruto binnenlands product, zie je geen versnelling van de inflatie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud