Advertentie

Eurotop: ergens tussen bazooka en waterpistool

Wie naïef genoeg was te denken dat onze Europese politici op de top van zondag 23 oktober eindelijk een 'allesomvattend' plan zouden ontvouwen om de eurocrisis in te dammen, is weer een illusie armer.

Duitsland temperde maandag bij monde van Steffen Seibert, de woordvoerder van kanselier Merkel, en Wolfgang Schäuble, de minister van Financiën, vakkundig de verwachtingen voor maandag. 'Dromen waarin alles maandag opgelost is, zullen niet uitkomen', klonk het.

Dus: ondanks alle druk van de rest de wereld weigert Europa de 'bazooka' boven te halen die de crisis écht geloofwaardig moet indammen.

En eerdere plannen om de vuurkracht van het Europees noodfonds (EFSF) substantieel te verhogen door het aan de Europese Centrale Bank te koppelen of er een soort 'super-CDO' van te maken, lijken intussen ook serieus afgezwakt.

De doorgaans goed geïnformeerde JPMorgan-econoom David Mackie doet deze ochtend een poging om te schetsen hoe de 'hefboom' voor het noodfonds er dan wel zal uitzien:

Het noodfonds zou een soort verzekeraar zijn, die bijvoorbeeld de eerste 20 procent verliezen op obligatie-emissies van eurolanden verzekert. In ruil betalen de lidstaten uiteraard een jaarlijkse premie aan het EFSF, een beetje vergelijkbaar met de bankwaarborgen die lidstaten als België moeten ophoesten in ruil voor een premie.

Maar Mackie stelt wel vast dat in dat geval het Europees noodfonds niet de bazooka tegen de schuldencrisis is waar de markten de voorbije weken van aan het dromen waren. Een rekensommetje:

  • Van de 440 miljard in het EFSF is na het tweede reddingsplan voor Griekenland en de Portugese en Ierse reddingsplannen nog 270 miljard over.
  • Als het EFSF 20% van de obligatie-emissies verzekert, dan is een hefboom van 5 mogelijk en kan het fonds met resterende 270 miljard 1.350 miljard euro uitgiften op de primaire markt verzekeren.
  • Maar: alleen al de zorgenkinderen als Italië, Spanje en – jawel – België hebben de komende drie jaar 1.000 miljard euro financieringsbehoefte.
  • Dat wil dus zeggen dat EFSF alleen al om die drie zorgenkinderen de komende drie jaar te verzekeren 200 miljard opzij moet  zetten.
  • Maar dan resteert nog een schamele 70 miljard in het fonds. En dus bitter weinig voor een herkapitalisering van de Europese banken - waar volgens ramingen van het IMF en de meeste analisten al snel een prijskaartje van 200 miljard aan hangt - en/of obligatie-inkopen op de secundaire markt.
  • Gelet op dit laatste zullen we op zondag waarschijnlijk ook een soort mededeling krijgen dat de ECB zijn inkoopprogramma van 'crisispapier' zal voortzetten. Terwijl initieel het plan was dat de ECB slechts tegelijk de brand zou blussen en vervolgens in het najaar die taak met plezier aan een verruimd EFSF zou toevertrouwen. Niet dus.

Om maar te zeggen: zondag zal meer dan een waterpistool op tafel liggen, maar wie dé bazooka verwacht zal bedrogen uitkomen.

 

 

 

 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud