Advertentie

Gids door het lexicon van Super-Mario

©REUTERS

Een persconferentie van Mario Draghi volgen, vergt na vier jaar crisis stilaan flink wat voorkennis voor typisch omfloerst lettersoepjargon van een centrale bankier. We vertalen even de kernbegrippen.

Een ongemeen boeiend en subtiel steekspel tussen de ECB-chef en de verzamelde ECB-watchers is het telkens weer, de maandelijkse persconferentie van Mario Draghi. Warm aanbevolen. Al beseffen we ter dege dat voor wie géén ECB-studie bij het ontbijt leest, een simultaanvertaling van de nerdy ECB-speak nuttig is. Een lexicon.

Adjustment programme

Heerlijk omfloerst jargon: voor een centraal bankier zijn de harde saneringen waarmee een crisisland moet instemmen in ruil voor steun een 'aanpassingsprogramma'. Klinkt stukken milder, niet?

Consensus

ECB-speak voor 'de Duitser was tegen'. Een beslissing bij consensus wil niét zeggen dat iedereen akkoord was. Mocht dat zo zijn, dan rept Draghi over een unanieme beslissing.

EFSF/ESM

European Financial Stability Fund/European Stability Mechanism. De Europese noodfondsen. De voorlopige versie EFSF moet als de Duitse opperrechters in Karlsruhe na een zomer tobben op 12 september groen licht geven, dit najaar eindelijk tot de permanente versie ESM promoveren. Het noodfonds staat armlastige Europese overheden bij, in ruil voor een strenge budgettaire fitnesskuur.

LTRO

Long-Term Refinancing Operation. Onbeperkte kredietverlening op lange termijn aan bodemrente in ruil voor onderpand voor banken.

OMO

Alleen centraal bankiers denken hier niet spontaan aan een wasmiddel, maar aan 'open market operations'. Dit is de verzamelterm voor de indrukwekkende lettersoep waarmee Frankfurt de geld- en obligatiemarkten 'stuurt':  SMP, OMT, LTRO, MRO, CBPP, ... Bent u er nog?

OMT

Outright Monetary Transactions. 'Red de euro 2.0': Het jongste rentewapen van de ECB. De centrale bank koopt onbeperkt obligaties. Maar ‘crisislanden’ moet eerst wel beleefd om steun vragen.

Pari passu

Een elegante Latijnse naam om te zeggen dat de ECB voortaan ook maar een gewone sterveling is. En zich op gelijke rang stelt als de 'gewone' privé-obligatiehouders. Belangrijk: als de ECB een bevoorrechte schuldeiser is die bij een schuldherschikking (zoals de Griekse) tot de laatste cent moet uitbetaald worden, dan is de strop voor de privé-schuldeisers des te groter. Met andere woorden: zonder pari passu zou de OMT een groot deel van zijn impact missen.

SMP

Securities Market Programme. 'Red de euro 1.0'. Het eerste, tijdelijke en halfslachtige inkoopprogramma van de ECB. Opgestart op 10 mei 2010, gereanimeerd en prompt misbruikt door Silvio B. uit R. in augustus 2011 en in alle stilte onbetreurd begraven op 6 september 2012.

SSM

Single Supervisory Mechanism: Het codewoord van een eengemaakt toezicht op de Europese banken. Essentiële bouwsteen voor de muntunie. Probleem: om dat eengemaakt toezicht te hebben, moet je de Europese Centrale Bank eigenlijk opsplitsen. Want bankentoezicht en monetaire beleid onder één dak bij de ECB voegen, daar is Duitsland en ook de ECB zelf om begrijpelijke redenen niet voor te vinden. 

Sterilisatie

Ietwat steriel bankiersjargon dat dienst doet als schaamlapje voor de strenge Bundesbank. Frankfurt 'steriliseert' de cash die ze via de obligatie-inkopen in de markten pompt, door de cash meteen weer op te slorpen door banken voor eenzelfde bedrag op kortlopende termijndeposito's te laten intekenen. Zo kunnen Europese centraal bankiers met een uitgestreken gezicht blijven zeggen dat ze in tegenstelling tot hun perfide Amerikaanse collega's niét aan inflatoire geldcreatie doen, al is dat de facto wel zo.

TLTRO

Targeted LTRO. Zie LTRO, maar doelgericht voor bedrijfskredieten. Geldt niet voor overheidsobligaties en niét voor woonkredieten (lees: we willen geen vastgoedzeepbel financieren op spilzieke overheden sponsoren).

Transmissie

Met 'monetary transmission mechanism' doelt de ECB op haar 'loodgieterij'. Die zit verstopt als beleggers de marktrentes in bijvoorbeeld Spanje en Italië zo hoog stuwen, dat het soepele nulrentebeleid vanuit Frankfurt in het zuiden dode letter blijft. U denkt misschien dat de SMP en OMT dienen om lakse overheden te financieren, maar eigenlijk zijn het gewoon ontstoppingsmiddelen. Echt.

 

 

 

 

 

 

Advertentie
Gesponsorde inhoud