Advertentie
korte metten

Griekenland, het nieuwe Oost-Duitsland

De Griekse minister van Financiën, Eucleides Tsakalotos, zag er het hele weekend uit als iemand die liefst ergens anders zou zitten. ©REUTERS

Een week nadat de Grieken met een ruime meerderheid het Europese besparingsbeleid wegstemden, wordt het land helemaal onder 'Oost-Duitse' curatele gezet.

De ene zondag is de andere niet. Op zondag 5 juli vierden de Grieken hun 'neen' tegen het besparingsbeleid van de Europese geldschieters. Een week later worden de Grieken wakker met de boodschap dat premier Alexis Tsipras hun land onder curatele heeft laten zetten. In tegenstelling tot de Ieren, die in 2008-2009 net zolang over het verdrag van Lissabon moesten stemmen tot ze 'ja' zeiden, krijgen de Grieken geen 'herkansing', maar het resultaat is hetzelfde. 

This is the best analogy I've seen yet of the Greek referendum https://t.co/ynDssGIqti— Mike Moffatt (@MikePMoffatt) July 7, 2015

De grote winnaar van een slopende onderhandelingsmarathon is Wolfgang Schäuble. De Duitse minister van Financiën krijgt zijn zin: een privatiseringsfonds van 50 miljard - zonder twijfel het gros van alle nog min of meer productieve Griekse overheidsactiva - als onderpand voor de tientallen miljarden die Athene de komende drie jaar nodig heeft om overeind te blijven. Een soort nieuwe 'Treuhandanstalt' dus. Logisch: de Griekse economie lijkt er niet echt veel beter aan toe dan Oost-Duitsland vlak na de Duitse hereniging.

De eurogroep start meteen met de 'activering' van de Grieken, te beginnen met de parlementariërs. Die mogen de komende dagen een waslijst van besparingen en hervormingen stemmen.

Niet alleen Wolfgang Schäuble is een schaarse winnaar in het treurige verhaal, waarbij Europees voluntarisme op de grenzen van de legimiteit is gebotst. Ook Charles Michel zal zijn Klout Score de stratosfeer zien ingaan. Met één goedgemikte tweet klopte hij iedereen in snelheid ontlokte onze premier de markten een bescheiden koopgolf. 

Agreement— Charles Michel (@CharlesMichel) July 13, 2015

Lang zal Michel niet van zijn fifteen minutes of fame kunnen genieten. Hij moet zich naar een geheime locatie reppen om de taxshift te onderhandelen. De enige zekerheid daaromtrent is dus dat er de komende jaren een nieuwe taxshift van Brussel naar Athene zal zijn. 

Voorts:

Nyrstar liet al op 29 april weten een nieuwe CEO gevonden te hebben, ter opvolging van de Arcelor-veteraan en mijnbouwfan Roland Junck. Na 2,5 maand weten we wie 'X' is: de Arcelor-veteraan en mijnbouwfan Bill Scotting.  

André Leysen, één van de invloedrijkste Belgische bedrijfsleiders van de voorbije decennia, is niet meer

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud