Advertentie
blog

Het Duits goud, staaf per staaf

©REUTERS

De Bundesbank gaat voor extreme transparantie: voortaan weten de Duitsers staaf per staaf waar hun goud ligt.

Er zijn weinig - financiële - zaken die bij de publieke opinie gevoeliger liggen dan 'onze' goudvoorraad. In Duitsland en Nederland 'repatrieerden' de centraal bankiers de voorbije jaren flink wat goud naar de eigen kelders, om de kritiek te pareren dat ze nauwelijks zicht meer hadden op waar 's lands gouden spaarpot zich precies bevond.

De Bundesbank organiseerde vorig jaar al met succes een opendeurdag waar bezoekers 'hun' goud even mochten betasten. De centrale bank drijft de transparantie nu nog een stuk verder op. In een lijst van 2.302 pagina's verschaft de centrale bank verduidelijking over waar het goud zich bevindt, staaf per staaf.

Ten laatste tegen 2020 wil Frankfurt minstens de helft van de reserve in eigen huis hebben. Daar zijn ze nog niet: per eind 2014 lagen er in de catacomben van de Buba exact 95.354 staven, 35,3 procent van de 270.316 staven die Duitsland rijk is. Het gros blijft bij de New York Fed, met 115.431 stuks (42,7%). De rest is verdeeld over de kluizen van de Bank of England (35.066, 13%) en de Banque de France (9%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud