Advertentie
blog

Kinepolis, beursgenoteerde flappentapper

Eddy Duquenne, de CEO van Kinepolis ©BELGA

Kinepolis is op de beurs voor het eerst 1 miljard waard. Straf, aangezien het bedrijf sinds 2011 ook al 200 miljoen naar de aandeelhouders heeft laten vloeien.

Beleggers springen vandaag na een positief rapport van KBC Securities op Kinepolis , waardoor de bioscoopuitbater de 1 miljard beurswaarde in zicht heeft.

Dat is best straf, aangezien Kinepolis bepaald niet krenterig is en al jaren gretig cash naar de aandeelhouders laat vloeien. We hebben hier even de rekenmachine ter hand genomen en becijferd dat aandeelhouders sinds begin 2011 direct of indirect 195 miljoen euro cash ontvingen. 28,7 miljoen via een kapitaalvermindering, 49,5 miljoen via dividenden en liefst 116,8 miljoen via de inkoop van eigen aandelen.

-21%
Via aandeleninkopen haalde Kinepolis de voorbije vier jaar 21 procent van zichzelf van de beurs

Zo'n inkoop van eigen aandelen creëert slechts aandeelhouderswaarde als de aandelen vervolgens ook vernietigd worden, wat bij Kinepolis ook gretig gebeurt: zo goed als alle ingekochte aandelen vliegen daar in de versnipperaar. Dat is onrechtstreeks een uitstekende zaak voor de aandeelhouders aangezien toekomstige dividenden over veel minder hongerige mondjes moeten gespreid worden.

Gezuiverd voor de aandelensplitsing van vorig jaar, vernietigde Kinepolis sinds begin 2011 al bijna zeven miljoen aandelen en haalde zo de facto meer dan één vijfde van zichzelf van de beurs. Ondanks die grote cashuitstroom blijft de beurswaarde van Kinepolis dus maar toenemen.

De reden? Kinepolis heeft - op AB InBev na - als beursgenoteerde cashmachine nauwelijks zijn gelijke. KBC Securities-analist Guy Sips raamt bijvoorbeeld dat Kinepolis dit jaar uit een omzet van 288 miljoen 72 miljoen operationele kasstroom zal puren, dat is 25 euro kasstroom op elke 100 euro verkopen.

Zo'n cashgeneratie laat flink wat ruimte om tegelijk aandeelhouders in de watten te leggen én op overnamepad te trekken. Of zoals CEO Eddy Duquenne het onlangs - naar aanleiding van de overname van Wolff-bioscoop in Nederland formuleerde:

In Nederland gaan we nu 50 miljoen investeren. Dat is de cashflow van één jaar. En dat is nog zonder hefboom. Als je rekent aan een verhouding voor investeringen van een derde eigen vermogen en twee derde vreemd vermogen, hebben we jaarlijks een budget van 150 miljoen euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud