Advertentie

Koffiedik kijken naar natte vinger van Bernanke

Terwijl de rest van Amerika de overschotten van de Fourth of July-barbecue verorbert, draven vrijdag Wall Street-traders én de cijferaars van het Amerikaans arbeidsbureau (BLS) op.

Want, het maandelijkse jobrapport op de eerste vrijdag van de maand is meer dan ooit de heilige graal van de markten. Dat is omdat oppergod Ben Bernanke belooft Wall Street doping te blijven toedienen zolang de arbeidsmarkt niet duidelijk herstelt.

Zo blijft de rente op nul zolang 6,5 procent van de Amerikanen zonder job zit. Het gevolg is dat het proberen voorspellen van het jobrapport honkbal naar de kroon steekt als meest all-American sport.

Vandaag gaf ADP in samenwerking met het onderzoeksbureau Macroeconomic Advisors zijn maandelijkse prognose voor de jobcreatie in de Amerikaanse privésector. Het sociaal secretariaat ADP claimt met zijn toegang tot de loonstrookjes van miljoenen Amerikanen de beste voorspeller voor het officiële jobrapport te zijn en dus een betrouwbare gids voor traders die zich vrijdag klokslag halfdrie willen ‘positioneren’.

Maar dat valt tegen. Met een beetje goede wil zie je wat correlatie tussen de officiële en de officieuze jobcreatiecijfers. Maar dat berust meer op toeval. ING-econoom Rob Carnell joeg de twee datareeksen door de computer en besluit:  ‘In iets meer dan de helft van de gevallen geeft ADP de juiste richting aan. Als voorspeller maar nipt beter dan een muntje gooien.’

Dat ligt niet zozeer aan ADP zelf. Wel aan de jobstatistieken van het BLS. Onder impuls van Bernanke en zijn ‘magische’ 6,5 procent focust Wall Street frenetiek op de werkloosheidsgraad. Die is de voorbije jaren enkel maar van 10 naar 7,6 procent gezakt omdat het BLS in zijn über-calvinistische arbeidsethos 6 miljoen Amerikanen uit de beroepsbevolking heeft weggetoverd.

Bovendien distilleert het BLS de werkloosheidsgraad uit een rondvraag bij 60.000 gezinnen. Die rondvraag stelt het wereldrecord nattevingerwerk scherper. De technische voetnoot (terloops vermeld bij 'sampling errors') leert dat de foutenmarge 436.000 jobs bedraagt.

Als de rondvraag oplevert dat 100.000 Amerikanen meer tewerkgesteld zijn, is er met andere woorden 90 procent kans dat het echte cijfer ergens tussen minus 336.000 en plus 536.000 zit. Geen honkbal maar darts dus.

Dat Wall Street desondanks frenetiek doet over het jobrapport is logisch. Dolle handel zit er ingebakken. Of zoals Saturday Night Live ooit grapte: ‘Vandaag was er geen handel op Wall Street. Iedereen heeft eindelijk de aandelen die hij wil.’

Maar helemaal bizar is dat Ben Bernanke zijn monetair beleid op zo’n krakkemikkig kompas afstemt. Zoals Carnell even droog als terecht opmerkt: ‘Dit kan op termijn tot ongepaste beleidsmaatregelen leiden.’
Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud