Lenny? Ben je daar nog?

Leonhard Fischer, de topman van de op Brussel genoteerde holding RHJ International.

De Brusselse beursgenoteerde holding RHJ International duikt onder in het overnamedossier rond de Duitse private bank BHF. De groep miste deze week een belangrijke deadline in dat project, maar laat aandeelhouders in het duister tasten over hoe het nu verder moet.

RHJ International, dat zich sinds de overname van de Britse bank Kleinwort Benson in 2010 aan het omscholen is tot pure financiële speler, aast al sinds 2011 op BHF. De overname van de Duitse private bank, die zich vooral op rijke klanten uit de Duitse 'Mittelstand' richt, moet het sluitstuk worden van die transformatie.

Alleen heeft RHJI, dat binnenkort zijn naam in Kleinwort Benson verandert, enorm veel vertraging opgelopen in het dossier. De Duitse financieeltoezichthouder Bafin eiste eerst dat RHJI ook andere geldschieters aan boord haalde in het dossier. Bonn mag er immers niet aan denken dat het met een ondergefinancierde bank opgescheept zou zitten als er plots een nieuwe crisis losbarst.

Dankzij het indrukwekkende adresboekje van gedelegeerd bestuurder Leonhard 'Lenny' Fischer wist RHJI zich relatief snel te verzekeren van de steun van de Chinese groep Fosun (sinds kort ook eigenaar van Club Med), de Duitse BMW-aandeelhouder Stefan Quandt, RHJI-grootaandeelhouder Timothy Collins en de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock.

So far, so good. Tot Bafin in november vorig jaar opnieuw bijkomende informatie eiste van de geldschieters. Sindsdien heeft iedereen de nodige gegevens overgemaakt aan de financieeltoezichthouder, op een partij na: Blackrock. Welke extra informatie er van de Amerikaanse groep wordt gevraagd is niet bekend.

Deadline

Omdat de zaak maar bleef aanslepen, schoof RHJI deze zomer een deadline naar voor. Beleggers worden dan ook ongeduldig, want de BHF-saga kost hen handenvol geld. RHJI sloot de eerste jaarhelft bijvoorbeeld af met een verlies van 52 miljoen euro.

'Wij rekenen op een formele goed- of afkeuring van de geplande overname tegen eind september', stond eind augustus te lezen in een persbericht. Het geld dat voor de overname opzij was gezet, zou bij een Duits 'nein' weer aan de aandeelhouders uitgekeerd worden.

Intussen is de deadline van eind september - die RHJI zichzelf oplegde want Bafin hanteert geen officiële tijdslimiet in dit dossier - verstreken. Maar bij de beursgenoteerde holding heerst er sindsdien een complete radiostilte. RHJI stuurde geen enkele mededeling uit. De dienst investor relations weigerde tot dusver onze telefoonoproepen of onze mails te beantwoorden.

RHJI mag dan wel nog niet helemaal een pure financiële speler zijn, qua communicatie kan de groep al duidelijk meespelen met de andere überdiscrete jongens in de bankwereld. Alleen kan je je afvragen of die mistspuierij wel de beste strategie is voor een bedrijf waarvan het aandeel op hetzelfde niveau als vorig jaar schommelt, terwijl de bankwaarden 24 procent hoger gingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud