Advertentie
blog

Met zijn basketsloefkes aan

Adidas-partner Kanye West ©AFP

De stille transformatie van de krasse knarren van beursgenoteerd Brussel.

Ik kan het niet laten: als ik in de buurt van de Naamsepoort in Elsene ben, loop ik altijd naar de hoek van de Elsensesteenweg en de Prins Albertstraat. Daar prijkt nog altijd het borstbeeld van Ernest Solvay, een van onze grootste industriëlen.

Het beeld stond de voorbije jaren in een bouwwerf verweesd te wezen. De chemiereus die Ernest in 1867 oprichtte en die nog steeds zijn naam draagt, verkaste van de bakermat te midden van de bobo’s van het hedendaagse Elsene naar een nieuw hoofdkantoor in het minder trendy Neder-Over-Heembeek.

Het borstbeeld bleef. Maar achter Ernest verrijst ‘Ernest’: een gigantisch woonproject met ruim 300 appartementen, bijna 100 studentenkoten, een crèche, een hotel en een rusthuis. Ernest is sinds dit jaar weer in handen van een beursgenoteerd bedrijf. Niet meer Solvay, wel een andere krasse knar van het koersenbord: Immobel (52,58 euro, +0,8%).

Net als Solvay, dat ruw geschat aan zijn zevende leven toe is, illustreert ook Immobel het recept van een lang bedrijfsleven: jezelf blijven heruitvinden. De Compagnie Immobilière de Belgique trok in 1863 naar de beurs.

©MEDIAFIN

Doel: orde brengen in (en munt slaan uit) de chaos van de hoofdstad van een snel industrialiserende jonge natie die groeide als kool. Van 1830 tot 1860 verviervoudigde de bevolking van Brussel tot ruim 300.000.

De wijken rond de vijvers van Elsene en de basiliek van Koekelberg zijn erfenissen van het oude Immobel. Andere getuigen maakten kennis met iets wat nog meer dan de iris symbool staat voor Brussel: de sloophamer. Een voorbeeld is de overdekte markt van Sint-Joost-ten-Node. Naar verluidt vergelijkbaar met de Hallen van Schaarbeek, maar tegen de vlakte in 1958.

Immobel heeft nog een gebouw in portefeuille waar ik een zwak voor heb: het vroegere hoofdkantoor van de bank die handelaars in Londen ‘the letter soup bank’ noemden: ASLK/CGER. Ook dat kluwen van gebouwen langs de Wolvengracht wordt via het project Chambon in appartementen omgeturnd. En zit net als Ernest via de fusie met het Allfin van vastgoedondernemer Marnix Galle in de portefeuille van de knar.

Sinds de fusie dit voorjaar beklonken is, steeg Immobel met een derde. Dat mag je op het conto schrijven van Galle: hij heeft met Allfin bewezen oog te hebben voor rendabele projecten. En dat is iets waar het voor de komst van Galle bij Immobel aan mangelde in de keuze van projecten, want er heerste een verre van ijzeren discipline.

Smart casual GBL

Dat een nieuw management een krasse knar een verjongingskuur kan bezorgen, bewijzen de co-CEO’s Ian Gallienne en Gérard Lamarche sinds 2012 bij GBL (76,24 euro, +1%). Voor alle duidelijkheid: de holding van miljardair Albert Frère is geen Sofina.

De portefeuille van GBL valt relatief makkelijk te kopiëren, die van Sofina niet. Of hebt ú al veertig jaar bevoorrechte connecties in Silicon Valley en wordt u net als Harold Boël gebeld als de Indiase e-commercereus Flipkart aan vers kapitaal toe is? De portefeuille van Sofina bestaat voor ruim de helft uit private equity. Bij GBL maakt de private-equitypoot Sienna Capital ondanks alle inspanningen slechts 5 procent uit van de portefeuille.

©MEDIAFIN

Maar toch. We hebben ons verdiept in het halfjaarrapport van GBL. Met vertraging, want het rapport bereikte ons vrijdagavond na een brutale tweedaagse waarin twee derde van de Bel20 met de halfjaarcijfers kwam aandraven.

En het moet gezegd: we zijn onder de indruk van de stille transformatie. In 2012 leek de holding rijp voor liquidatie. Wie een aandeel GBL kocht, stapte in een ‘mini-CAC40’. Met de klemtoon op olie (Total) en energie (Engie), sectoren met langetermijnvooruitzichten die even opwindend zijn als een dertig jaar oude telefoongids.

Gallienne en Lamarche hebben die erfenis mondjesmaat afgetopt. Op slimme wijze: ze gooiden de aandelen niet op de markt, maar verkochten ze op termijn via obligaties die in aandelen Total of Engie konden worden omgezet. Dankzij die ingebouwde optie zijn die obligaties een goedkope vorm van schulden. Schulden waarmee de co-CEO’s de portefeuille ververst hebben. Waardoor GBL volgens ramingen van KBC Securities nog met goed 20 procent korting op de portefeuille noteert, tegenover 30 procent in 2012.

De CEO’s stapten in sectoren die wél toekomst hebben. De incontinentieluiers van Ontex spelen in op een snel vergrijzende wereld, de herlaadbatterijen van Umicore op een snel vergroenende. En met een fantastisch getimede instap in de sportschoenenfabrikant Adidas speelt het ooit zo stijve GBL in op de ‘smart casual’-trend. Zoals een onvolprezen collega het formuleerde: ‘Exit Albert Frère, enter Kanye West’.

Olifant

Over het Zwitserse SGS, de eerste grote gok van 2 miljard in 2013, twijfelen we nog. De gok leek opportunistisch: de Agnelli’s wilden hun belang in de inspectiereus verkopen om cash te verzamelen voor de volledige overname van Chrysler door Fiat. En het nieuwe management had een ‘olifant’ beet die de erfenisportefeuille minder zwaar deed doorwegen.

De Caribbean dreigt lang als een donkere wolk boven Exmar te blijven hangen.

Wie weet duiken er in de nog versnipperde wereld van de productinspectie kansen op: de Britse rivaal Intertek werd al vaker aan SGS gekoppeld en dankzij de brexit en de koersval van het pond is het jachtseizoen op het Britse bedrijfsleven open.

Tot slot een management waar we meer en meer twijfels bij hebben. Nicolas Saverys en zijn ‘droomfabriek’ Exmar (5,88 euro, -6,6%). Een droomfabriek die vooral veel geld kost en weinig oplevert. Het halfjaarrapport van de aardgasrederij was niet om vrolijk van te worden.

Straks wordt de drijvende lng-fabriek Caribbean opgeleverd en er is nog altijd geen huurder. Geen inkomsten dus, terwijl Exmar bij levering 200 miljoen dollar moet betalen. Degroof Petercam becijfert dat de schuldenlast tot 780 miljoen dollar zal stijgen, bijna 8 keer de geraamde jaarlijkse operationele cashflow. De naam doet anders vermoeden, maar de Caribbean dreigt lang als een donkere wolk boven Exmar te blijven hangen.

Kurt Vansteeland is coördinator Markten Live bij De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud