Nyrstar en de kapitaalreductie die er geen is

De kans dat het woensdag in de Louizalaan dringen is om de BAV van Nyrstar bij te wonen, is nihil. De agenda oogt technisch, maar is dat niet: de bijeenkomst moet mee het pad effenen naar de langverwachte kapitaalronde.

Woensdag blaast Nyrstar voor de tweede keer verzamelen voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Omdat het de tweede keer is, vervalt de vereiste dat de helft van de aandelen moet vertegenwoordigd zijn om geldig te beraadslagen.

De agendapunten ogen vrij technisch, maar zijn het niet. Zeker niet als je in het achterhoofd houdt dat Nyrstar vorige maand bij de publicatie van de halfjaarresultaten erkende dat een kapitaalverhoging een mogelijkheid is. Financieel directeur Heinz Eigner liet wel weten dat de voorkeur gaat naar een kapitaalronde met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders.

Bij puntje drie moet een mens even in de haren krabben. Daar staat immers een 'kapitaalvermindering' op de agenda. Bizar als je weet dat Nyrstar met zijn wankele balans én dure investeringsprojecten een kapitaalverhoging nodig heeft. 

De toelichting bij de BAV leert dat het niet om een echte kapitaalvermindering gaat, wel om wat 'postjesgeschuif' binnen het eigen vermogen. Nyrstar vermindert het maatschappelijk kapitaal van 370,6 miljoen naar 17 miljoen. Zo zakt ook de fractiewaarde van de aandelen in één trek van 2,18 naar 0,10 euro per stuk. Het eigen vermogen blijft echter krek hetzelfde: de 353 miljoen die er in de post maatschappelijk kapitaal afgaat, wordt gewoon bij de post uitgiftepremies bijgeteld.

Wat gegoochel dat het management meer bewegingsruimte moet geven bij de zoektocht naar vers kapitaal. Volgens artikel 9 van de statuten van Nyrstar kan de directie in het kader van het toegestaan kapitaal zonder voorafgaand fiat van de aandeelhouders maximum 159 miljoen ophalen. Dat heeft in het vakjargon 'toegestaan kapitaal'. 

Door nu met kapitaal te schuiven binnen de postjes van het eigen vermogen kan Nyrstar dat bedrag flink oprekken. De reden daarvoor ligt bij artikel 606 van de vennootschapswetgeving. Dat stipuleert dat nieuwe aandelen niet onder de fractiewaarde mogen uitgegeven worden. De wetgever wil zo vermijden dat 'oude' aandeelhouders moeten vaststellen dat er plots nieuwkomers opdagen die tegen een forse korting kunnen instappen.

Met die in de praktijk fictieve kapitaalvermindering kan het management nu wel lekker aandelen uitgeven aan minder dan 2,18 euro per stuk als zich een goede kans aandient om geld op te halen aangezien de fractiewaarde maar 0,10 euro meer bedraagt. De kers op de taart is dat dit zomaar kan zonder dat er een tijdrovende bijeenroeping van een aandeelhoudersvergadering aan te pas komt.

Nyrstar is lang niet het enige bedrijf dat gretig goochelt met balansposten en zo de geest van de vennootschapswetgeving dode letter maakt. Dexia voerde midden 2012 eens een 'kapitaalreductie' door om het broodnodige debat over een kapitaalverhoging nog even - een half jaar bleek - voor zich uit te schuiven.

En de vastgoedbevak Montea voerde - nota bene op oudejaar! - ooit eens een kapitaalvermindering door die er evenmin een was. Reden was daar dat door de boekhoudkundige verliezen op de vastgoedportefeuille het netto-actief dreigde onder het maatschappelijk kapitaal te zakken. En de vennootschapswetgeving stipuleert dat bedrijven geen dividend mogen uitkeren als dat het geval is.

Om maar te zeggen: schrik niet als Nyrstar woensdag op weg naar een kapitaalverhoging aankondigt met succes een kapitaalvermindering doorgevoerd te hebben. In de wondere spiegelpaleiswereld van de boekhouders is niks wat het lijkt. 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud