Advertentie

Ook rotweek voor Nederlandse beleggers

De bodemonderzoeker Fugro kreeg een klap van jewelste op de beurs na een winstwaarschuwing.

't Is niet bepaald een topweek voor de Nederlanders. Eerst eruit gekegeld worden in het WK en dan op de beurs geconfronteerd worden met de ene winstwaarschuwing na de andere. Donderdag was het de beurt aan Fugro om beleggers een nieuwe slag toe te dienen.

De Nederlandse bodemonderzoeker waarschuwde donderdagochtend dat de resultaten van het eerste halfjaar zullen tegenvallen. Fugro werkt vooral in opdracht van de olie- en gasindustrie, maar die investeren steeds minder in nieuwe projecten. 

Die trend knaagt flink aan de marges in alle divisies, maar de tak Geoscience Services, die geofysische data vanop de zeebodem verzamelt heeft het het zwaarst te verduren. Daardoor verwacht Fugro dat de operationele winstmarge over de eerste zes maanden van het boekjaar ergens tussen de 1 en de 3 procent zal schommelen. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar was dat nog meer dan 11 procent. 

Alsof dat nog niet genoeg was liet Fugro ook nog weten dat het tussen de 300 en de 350 miljoen euro aan waardeverminderingen moet doorvoeren op zijn bezittingen. Zo neemt Fugro onder meer een provisie op Seabed, de joint venture met zijn Franse sectorgenoot CGG. Dat nieuws doet CGG donderdag overigens geen goed: op de beurs van Parijs verliest het aandeel ruim 8 procent.

Peanuts

Maar dat is bijna peanuts in vergelijking met wat de Fugro-beleggers donderdag moeten meemaken. Fugro-baas Paul van Riel mag dan wel beloven dat zijn bedrijf de nodige maatregelen neemt om de winstgevendheid op te krikken, de markt heeft daar blijkbaar een ander idee over. Fugro keldert met ruim 20 procent op de beurs van Amsterdam.

De Nederlandse bodemonderzoeker is evenwel geen uitzondering: de voorbije dagen kregen tal van bekende namen rake klappen op het Damrak. Denk bijvoorbeeld aan BAM. Het bouwconcern kreeg maandag een oplawaai van bijna 29 procent omdat het waarschuwde voor lagere winstcijfers nu twee infrastructurprojecten duurder uitvielen dan verwacht.

Een dag later stond de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM onder druk omdat ze haar doelstellingen voor 2014 neerwaarts moest herzien. En terwijl alle aandacht donderdag naar Fugro gaat, moet ook Holland Colours 14 procent prijsgeven. De fabrikant van pigmenten voor verfstoffen vreest lagere resultaten door de dure euro.

En om het rijtje te vervolledigen: ook de elektronicagroep Philips stuurde deze week een winstwaarschuwing uit door de aanhoudende malaise bij zijn healthcare-divisie. Maar nu de top van het bedrijf duidelijke maatregelen nam om die problemen op te lossen - lees: de topman vliegt buiten - reageerden beleggers wel opgelucht. 

Geen rode draad

Toch vallen er volgens experts moeilijk algemene conclusies te trekken uit deze slechtnieuwsshow. 'Fugro, Philips en BAM hebben immers telkens om heel specifieke redenen een winstalarm uitgestuurd,' merkt Leon Cappaert op, die voor KBC Asset Management een fonds met Europese aandelen beheert.

'Fugro is actief in een sector die het al langer moeilijk heeft. Grote oliebedrijven investeren minder en letten strenger op hun winstgroei, wat de dienstenleveranciers parten speelt. De komende jaren kunnen we wel vaker gelijkaardige tegenvallers verwachten. BAM is van de drie bedrijven de groep die het meest is blootgesteld aan de Nederlandse economie. Maar we weten al langer dat de bouwsector daar in duigen ligt.'

Volgens Cappaert hoeft de reeks Nederlandse winstwaarschuwingen nog niet te betekenen dat heel het resultatenseizoen nu zal ontgoochelen. 'Wellicht krijgen we een heel gemengde resultatenperiode. De afgelopen drie jaar zaten we nagenoeg zonder winstgroei in Europa. Aanvankelijk was de consensus dat de winsten dit jaar met 13 procent gingen stijgen, maar die prognose is nu al teruggebracht naar 7 procent. Maar het gros van die winst zal volgens mij pas in de tweede jaarhelft worden geboekt. Ik denk dat dit het laatste kwartaal is waarin iedereen zich nog afvraagt of bedrijven hun prognoses nog verder zullen verlagen of niet. Dat leidt natuurlijk tot de nodige nervositeit, wat zich onder meer vertaalt in de grote koersschommelingen die je vandaag op de Amsterdamse beurs ziet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud