PREVIEW Solvay: smartphones vs. schaliegas

Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay ©Dieter Telemans

Sterke rugwind van dollar en smartphones, tegenwind van de olie- en gascrisis. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor het kwartaalrapport van Solvay.

De chemiereus rapporteert woensdag om 7 uur de resultaten over het tweede kwartaal. De meeste analisten rekenen net als tijdens het eerste kwartaal op goede cijfers. De consensus die Solvay zelf bijhoudt mikt op een recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) van 496 miljoen euro, tegenover 463 miljoen euro een jaar eerder.

Die prestatie zou in belangrijke mate aan de afdeling 'Advanced Materials' (AM) te danken zijn. Hier rekenen analisten op een winstbijdrage van 211 miljoen, tegenover 181 miljoen een jaar eerder. Dit dankzij de sterke dollar en ook de forse vraag naar smartphones. De afdeling produceert immers naast additieven voor energiezuinige autobanden ook kunststoffen voor smartphones, polyetheretherketone ofte PEEK.

Het voornaamste vraagteken is de mate waarin de oliecrash en de daaraan gekoppelde besparingen in de schaliegassector een impact zullen hebben. Solvay haalt namelijk zo'n 10 procent van zijn inkomsten uit de verkoop van chemische stoffen voor de olie- en gaswinning. Die niche is ondergebracht in de afdeling 'Advanced Formulations' (AF). Hier rekenen analisten op een daling van de winstbijdrage van 113 naar 99 miljoen euro. Niet voldoende dus om de andere afdeling uit de koers te slaan.

Credit Suisse is echter een stuk somberder en verwacht bij AF meer dan 10 procent volumedaling en een winstbijdrage van slechts 90 miljoen euro. Voor de hele groep verwacht het Londense beurshuis slechts 453 miljoen euro rebitda, ruim onder de consensus dus. 

De nettowinst van Solvay zou zoals steeds maar een fractie van de rebitda bedragen, mede door de forse afschrijvings- en rentelasten. Hier rekenen analisten gemiddeld op 154 miljoen euro winst, tegenover een verlies van 292 miljoen een jaar eerder. Dat verlies was toen het gevolg van de minwaarde die Solvay boekte bij de inbreng van de pvc-tak bij Ineos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud