Advertentie

PREVIEW: 'de' winst is terug bij KBC

KBC-CEO Johan Thijs ©Photo News

Goed nieuws voor de beleggers die het noorden kwijt raken bij een veelvoud van winstdefinities: bij KBC is er voortaan weer één nettowinst.

KBC geeft dinsdag voorbeurs de resultaten over het eerste kwartaal vrij. Opmerkelijk: voor het eerst in jaren zullen beleggers niet langer moeten kiezen tussen twee winstdefinities: de 'aangepaste' nettowinst die abstractie maakt van de crisiserfenis en de 'gewone' nettowinst volgens de internationale boekhoudstandaarden.

De reden is eenvoudig: KBC heeft zo goed als volledig komaf gemaakt met de financiële crisis, met als gevolg dat de twee winstdefinities de jongste kwartalen nauw bij elkaar lagen en het dus maar weinig zin meer had twee definities te blijven hanteren. Bijgevolg kunnen we bij KBC weer over 'dé' winstdefinitie spreken. 

De analistenconsensus die KBC zelf bijhoudt gaat uit van een nettowinst van 399 miljoen euro, zo goed als onveranderd tegenover de 397 miljoen euro over het eerste kwartaal van 2014. De verwachtingen lopen wel wijd uiteen: van 304 tot 489 miljoen euro.

ING-analist Albert Ploegh zegt vooral uit de kijken naar de nettorentemarge. Dat is de marge die een bank verdient door in essentie kortlopende deposito's in langlopende kredieten en beleggingen om te zetten.

Die staat onder druk door de herfinanciering van woonkredieten, die weliswaar eenmalige inkomsten oplevert maar op termijn aan de rentemarge knibbelen. Daartegenover staat wel dat  de lage rente steeds meer klanten er toe aanzet een deel van hun laagrentend spaarboekje in te ruilen voor beleggersinkomsten, waar de bank commissie-inkomsten op verdient.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud