korte metten

Rectisell

©BELGA

Recticel is al sinds de afsplitsing van de Generale in 1998 op zoek naar duurzaam bewijs dat het bedrijf op eigen benen kan staan. Een knoert van een Kerstwaarschuwing suggereert dat de zoektocht naar duurzame rendabiliteit ook na 16 jaar 'work in progress' blijft.

Er zijn zo van die frusterende bedrijven waar je stilletjes voor vreest: neen, dit gaat nooit iets worden. Recticel is daar één van.

Sinds de schuimrubberfabrikant zich in 1998 losweekte uit de ingedommelde Generale Maatschappij van België (merk geheel terzijde op dat de inleidingen van De Tijd-artikels toen niet echt bondig waren) is het aandeel de beursgenoteerde hoop tegen beter weten in.

Aan de vooravond van Kerstavond was het weerom prijs met de tweede winstwaarschuwing in twee maanden. En wat voor één. De bedrijfswinst zal niet met ongeveer 5 procent stijgen, maar wel 12 procent dalen. Een verschil van liefst 12 miljoen. Het gevolg van een explosie in een Shell-fabriek, waardoor de prijzen van polyol de stratosfeer in gejaagd zijn. En aangezien Recticel al jaren een bedrijf is zonder 'pricing power', kan de groep die factuur nauwelijks doorrekenen aan de eindverbruiker. 

Bovendien spreekt Recticel in het korte persbericht ook vaag van 'operationele problemen' in de divisie Soepelschuim. Die produceert schuimrubber dat onder meer in isolaties, bh's én zachte ondergronden voor koeienstallen verwerkt wordt. Helaas was het management gisterenavond incommunicado voor meer tekst en uitleg, toch best bizar na zo'n knoert van een winstwaarschuwing.

Boekwaarde

Het aandeel Recticel is intussen tot onder 5 euro gezakt. Dat is ruim onder de boekwaarde van 6 euro. In mensentaal betekent een aandeel dat onder zijn boekwaarde noteert dat beleggers er vanuit gaan dat het management waarde zal vernietigen, gewoon door 'voort te doen' met de onderneming.

En eerlijk gezegd: Recticel lijkt een aandeel dat gezien het 'track record' gedoemd is onder de boekwaarde te noteren. Sinds 2007 verdiende het bedrijf  gemiddeld 1 euro nettowinst op elke 100 euro omzet, zelfs abstractie gemaakt van het forse verlies over boekjaar 2013.

En sinds 2012 is het eigen vermogen, de collectieve spaarpot van de aandeelhouders, geslonken van 9 naar 6 euro per aandeel. Bovendien is bij de halfjaarcijfers de schuldgraad weer tot 110 procent opgelopen. Een best stevige schuldenberg, voor een bedrijf met onzekere cashflow.

Eén gelukje heeft Recticel wel vandaag: voor Kerstavond sluit Euronext al om 14 uur de deuren. De pijnbanksessie zal vandaag dus niet té lang duren. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud