Advertentie

Solvay en de recurrente plaag

Eerlijk: ik schrok eerst toen ik het kwartaalrapport van Solvay las. Bij de- summiere -vooruitzichten maakt de chemiereus zich sterk de operationele kasstroom (rebitda) over 2013 te kunnen verbeteren, ondanks de zwakke economie.

Wow, dacht ik heel even. Tot ik de volgende zin zag. Solvay zegt de operationele kasstroom te verhogen, abstractie makend van 190 miljoen euro 'uitzonderlijke factoren' in 2012.

Namelijk ten eerste  de torenhogere guarprijzen in 2012. De winst in de divisie consumentenchemicalieën werd vorig jaar gedopeerd door guargom. Dat product, gewonnen uit de pit van de Indiase guarplant, wordt al jaren gebruikt als verdikkingsmiddel voor onder andere roomijs.

Maar Solvay maakt er ook producten van voor de cosmeticasector en voor gasindustrie die het goedje gebruikt bij het winnen van schaliegas. De prijzen voor guar gingen vorig jaar door het dak maar die trend is in het vierde kwartaal afgebroken.

Ten tweede de bij het overgenomen Rhodia - een bedrijf met een voetafdruk die stukken kleiner is dan in de industriële glorieperiode - nog in allerhande schuiven rondslingerende ongebruikte emissierechten. Die kon Solvay nog een tijd lang te geld maken en zo de kasstroom opkrikken.

Toch is het  opmerkelijk dat Solvay die twee factoren nu plots als uitzonderlijk aangeeft, terwijl dat vorig jaar niet het geval was. Eigenlijk rekent Solvay dus op een operationele kasstroom van 'minstens 1,88 miljard euro'.

En dat is een stuk minder dan de 2,07 miljard euro over 2012 en ook onder de 1,98 miljard die analisten tot nog toe verwachtten.  Wat geen schande is gelet op de moeilijke economie. Maar waarom het dan ook niet gewoon toegeven, zonder beleggers de rekenmachine te laten bovenhalen?

Kortom, je neemt dus best de prognose van Solvay voor een 'hogere' operationele kasstroom in 2013 met een - voor het bedrijf toepasselijke - korrel zout. 

Meteen ook een mooie illustratie van de steeds vervelender gewoonte van bedrijven om een begrip als 'recurrente' winst te misbruiken om allerhande factoren die niét in hun kraam passen even weg te denken. Als belegger wees je dus op je hoede voor alle resultaten waar er kwistig begrippen met een 'R' van recurrent rondgestrooid worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud