Advertentie

'Spaarwoede jaagt euro naar 0,95 dollar'

©AFP

Een stuwmeer aan Europese spaaroverschotten zal de euro tegen 2017 naar 0,95 dollar sturen. Dat is de prikkelende visie van de valutastrategen van Deutsche Bank.

Wie nog een shoppingtrip naar New York plant, doet dat in het belang van zijn koopkracht best zo snel mogelijk. Dat is heel vrij vertaald de boodschap van George Saravelos, de valutastrateeg van Deutsche Bank. 

De kern van het probleem is volgens Saravelos het enorme spaaroverschot in de eurozone, de 'euroglut'. Het duidelijkste signaal van die euroglut is de hoge werkloosheid in de eurozone, gekoppeld aan een recordoverschot op de lopende rekening. Beide weerspiegelen eenzelfde probleem: veel meer spaargeld dan er investeringsopportuniteiten zijn.

De strateeg vervolgt: 'De euroglut is speciaal om één enkele reden: het is groot, erg groot. Met jaarlijks 400 miljard dollar is het overschot groter dan dat van China in de jaren 2000. Indien volgehouden zal dit het grootste surplus in de geschiedenis van de financiële markten zijn'.

Een stuwmeer aan euro's op zoek naar een investering, dus. En daar wringt het schoentje. 'Als 's werelds grootste spaarders, zullen de Europeanen tot het eind van dit decennium de internationale kapitaalstromen bepalen. De volgend paar jaar zullen Europeanen grote kopers van buitenlandse activa zijn. de Europese Centrale Bank speelt hier een belangrijke rol: door haar nulrentebeleid duwt ze rendementen naar omlaag en creëert ze een binnenlands activatekort. 500 à 1.000 miljard euro zal op Europese bankrekeningen tegen een rente van minus 20 basispunten geparkeerd staan. Tegelijk duwen ECB-aankopen alle rendementen naar omlaag tot er niets met enig rendement meer te kopen valt.' De gevolgen zullen volgens de strateeg enorm zijn:

  • Naarmate de kapitaaluitstromen vaart winnen, zal de euro onder druk komen. Wij voorspellen voor eind 2017 een euro op 0,95 dollar.
  • Stevige kooporders voor Amerikaans staatspapier. Het is niet uitgesloten dat de Amerikaanse tienjaarsrente op termijn onder de basisrente van de Federal Reserve zakt.
  • Net zoals de Chinese surplussen in de jaren 2000 het Aziatische beleid dicteerden, zal de euroglut dit voor Europa doen. Twee landen hebben nu al een vloer voor de euro ingevoerd, Zwitserland en Tsjechië, en één land - Denemarken - voerde een negatieve rente in. Het gros van het Europees continent kan eindigen met negatieve rentes of gecontroleerde wisselkoersen

 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud