Advertentie
Advertentie

Transics, het enige bedrijf dat liever krimpt

Afgelopen vrijdag hebben we op de redactie zitten vloeken op de bedrijven die in hun halfjaarrapporten a zeggen, maar niet b. 'Onze resultaten in de tweede jaarhelft zullen in lijn liggen met die van vorig jaar.' Wat die prognose voor de jaardoelstellingen betekent, dat moet je als journalist/belegger/aandeelhouder zelf opzoeken en uitrekenen.

Een fijne bezigheid dat rekenwerk, maar niet op een dag dat een paar tientallen bedrijven hun resultaten publiceren... En qua service naar de belegger en aandeelhouder scoort het bedrijf in kwestie een dikke nul.

Transics, maker van boordcomputers voor vrachtwagens, maakte het helemaal bont. Bijna trapten we in de val door te melden dat het bedrijf in de eerste jaarhelft over de hele lijn was gekrompen - zoals in de begeleidende commentaar stond vermeld.

Maar aangezien het telematicabedrijf in het eerste kwartaal lichte groei presenteerde, impliceerde die krimp een flinke terugval in het tweede kwartaal. Die twijfel deed ons de cijfers opnieuw onder de loep nemen. Wat bleek? Transics vergeleek zijn eerste halfjaar van 2013 met de tweede jaarhelft van 2012. Appelen met peren dus, want de aankoopcyclus van de klanten - en voor technologie in het algemeen - is nu eenmaal anders in die twee periodes van het jaar.

Vreemd toch, een bedrijf dat liever een daling (tegenover het jongste halfjaar) in de kijker stelt dan de groei (ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar). Waarom wordt die groei miskend in het halfjaarrapport? Waarom verzwijgt Walter Mastelinck, topman van Transics en tevens mede-eigenaar, dat zijn bedrijf groeit?

De CEO en zijn mede-bieders, verenigd in het biedvehikel Tavares, probeerden Transics vorig jaar tevergeefs van de beurs te halen. Sindsdien kopen ze stelselmatig kleine pakketten aandelen op - tegen hun biedprijs van 7,50 euro per aandeel.

De focus op de rode cijfers in het halfjaarrapport doet terugdenken aan de discussie in 2012 waarbij Mastelinck, om de biedprijs van 7,50 euro te verantwoorden, waarschuwde dat Transics moeilijke tijden wacht. De minderheidsaandeelhouders ING AM (16,5%) en Generali (5,3%), daarentegen, stelden dat de crisis de groei maar tijdelijk had onderbroken.

Spuit Mastelinck in het halfjaarrapport mist om (kleine) aandeelhouders uit zijn bedrijf te jagen en nog meer aandelen te kunnen oprapen?

Mastelinck: 'Beleggers kijken door onze commentaar heen, ze maken zelf hun huiswerk'.

(Zucht)

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud