Voetbal koning van de beursvloer

Collega Wouter Vervenne (tot op vandaag met geen stokken op Twitter te krijgen) botste deze week op een fijne studie van de Europese Centrale Bank (ECB) over de invloed van een voetbalkampioenschap op het gedrag van aandelenbeleggers.

Zo ziet u maar dat ze zich in Frankfurt met meer dan alleen het monetair beleid van de eurozone bezig houden. Het woord is aan Wouter:

De economen Michael Ehrmann van de ECB en David-Jan Jansen van de Nederlandsche Bank merken op dat veel wedstrijden van het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika werden gespeeld tijdens de openingsuren van de beurs. 'Dit bood ons de kans mogelijke schommelingen in de aandacht van beleggers te analyseren', zeggen ze.

De studie leert drie dingen. Ten eerste doet een match van het nationale voetbalelftal het aantal aandelentransacties op de lokale beurs met 45 procent dalen en de omzet met 55 procent. Ten tweede werd de marktactiviteit beïnvloed door gebeurtenissen tijdens de match. Een doelpunt leidde tot een extra daling van de activiteit met 5 procent. Ten slotte daalt de correlatie tussen de return van de nationale en de wereldwijde aandelenmarkten tijdens de voetbalmatchen met ruim 20 procent.

De auteurs besluiten dat aandelenbeleggers tijdens het WK voetbal meer belangstelling hebben voor het tv-scherm dan voor de beursvloer. Dat beïnvloedt de prijsvorming. U bent gewaarschuwd wanneer op 8 juni het EK van start gaat in Polen en Oekraïne.

Dat soort onderzoek is echter niet nieuw. Uit een studie van Guy Kaplanski en Haim Levy uit 2010 was al gebleken dat er een stevig statistisch verband bestaat tussen de Werelbeker voetbal en aandelenrendementen. Zij ontdekten dat het wereldbekereffect op de Amerikaanse beurs -2,58 procent bedraagt, vergeleken met een gemiddelde van 1,21 procent over dezelfde tijdspanne in tempore non suspecto.

Zoals gewoonlijk hoort er bij Gonzo een filmpje, en daar moest ik deze keer echt niet lang over nadenken: Raf Willems (Bart De Pauw) in Buiten De Zone. Na al die jaren nog steeds hilarisch.

Laat u het handelen achterwege als koning voetbal op tv verschijnt? Of is de niet-kwalificatie van de Belgen een uitstekende zaak om uw slag te slaan op het ogenblik dat het gros van de beleggers voor de buis zit?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud