Advertentie
blog

WSJ ontdekt protontherapie én IBA

IBA-CEO Olivier Legrain ©BELGA

Na de Belgische belegger gaat ook nu voor de Amerikaanse zakenkrant de opmars van de Waals-Brabantse wereldmarktleider niet onopgemerkt voorbij.

'Wie de explosieve groei van protontherapie in actie wil zien, moet naar de reclamepanelen in België kijken', trapt The Wall Street Journal zijn portret af over de technologie die toelaat kankercellen tot de millimeter precies te bestralen. Een precisiewapen dus, vergeleken met de klassieke radiotherapie.

Voor Belgische beleggers is die explosieve groei van protontherapie geen geheim: het Waals-Brabantse Ion Beam Applications (IBA) huurt tientallen reclamepanelen af om 400 nieuwe ingenieurs aan te werven om de groei op te vangen. De Amerikaanse zakenkrant stipt aan dat er wereldwijd nu al 171 geïnstalleerde protontherapiecentra zijn, een verdubbeling op vijf jaar.

Een groei die het aandeel IBA een forse boost gegeven heeft. CEO Olivier Legrain voorspelt, geruggensteund door een uitpuilend orderboek, tot minstens 2018 een stevige groei van omzet, winst en dividend

Vanwaar die spectaculaire groeiversnelling van een kankertherapie die al sinds de jaren tachtig bestaat? Dat is deels te danken aan de producenten zoals IBA, Hitachi en Varian, die nu ook kleinere en 'democratischer' versies aanbieden. Bij IBA is dat de ProteusOne, zoals het allereerste Belgische protontherapiecentrum dat in 2018 in Leuven zal openen.

'Democratischer' is relatief: een compact centrum kost nog altijd 35 à 40 miljoen euro, tegenover 100 à 150 miljoen euro voor een klassiek centrum.

Een andere factor, stipt de WSJ aan, is de beslissing van het aantal overheden om eigen centra te bouwen in plaats van patiënten naar het buitenland te blijven sturen. Het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, trok in 2013 250 miljoen pond (320 miljoen euro) uit voor de bouw van twee protontherapiecentra, om niet langer patiënten naar de Verenigde Staten te moeten sturen voor behandeling. De centra - in Manchester en Londen - moeten ten laatste in 2019 operationeel zijn.

Legrain schuift in gesprek met de zakenkrant nog een factor aan: een technologische doorbraak in 2012, met dank aan wetenschappers aan de University of Pennsylvania. Die zogenaamde 'pencil-beam scanning' laat toe de proton zo te programmeren dat hij de kankertumor driedimensionaal vult. Voordien moesten oncologen het met een ruwere tweedimensionale versie stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud