blog

Welke aandelen zijn meest 'China-gevoelig'?

Een Louis Vuitton-winkel in China ©REUTERS

Mocht de Chinese economie fors afkoelen, zijn mijnbouwers, bedrijven met een grote afzet in China én bedrijven met veel Chinese rivalen de pineut. Een overzicht.

'Shoot first, questions later', is doorgaans het klassieke credo bij elke verkoopgolf die over de aandelenmarkten rolt. Toch zullen niet alle bedrijven even hard getroffen worden door een Chinese groeivertraging. Beurshuis Credit Suisse lijst de belangrijkste slachtoffers op. 

1. Grondstoffen

China was jarenlang temidden een investeringsboom dé grote slopop van alle mogelijke grondstoffen. Die gouden tijden lijken voorbij, zeker nu een duurdere dollar ingevoerde grondstofen duurder maakt. Meer nog: China is van steeds meer grondstoffen netto-uitvoerder geworden. Dat was al zo voor staal en aluminium.

2. Bedrijven met een belangrijke afzet in China

Credit Suisse ploos het universum van zijn analisten uit en kwam met een vrij forse lijst Europese 'China-aandelen' (zie tabel). Er zitten geen Belgen bij, wel het Duitse autotrio BMW , Volkswagen en Daimler en luxegroepen als LVMH , Prada en Salvatore Ferragamo.

Het beurshuis merkt op dat Chinezen relatief gezien 13 keer meer aan luxe spenderen dan Europeanen en BMW bijna een derde van zijn vrije kasstroom uit Chinese uitvoer haalt. Bovendien hebben Duitse autoconstructeurs en Franse en Italiaanse luxebedrijven een 'transactionele mismatch': dat wil gewoon zeggen dat ze veel exporteren en relatief weinig lokaal produceren. Bijgevolg zakken hun bedrijfskosten niet navenant met de lagere yuan. 

Ook de Frans-Nederlandse beveiligingsspecialist Gemalto en netwerkfabrikant Alcatel-Lucent staan op het lijstje.

©Credit Suisse

3. Bedrijven met veel Chinese rivalen

In het lijstje van Credit Suisse staat Bekaert niet, maar de West-Vlaamse staaltechnologiegroep ondervindt al langer hinder van de prijzenslag die Chinese rivalen als Shougang en Xingda ontketend hebben.

Bedrijven die Credit Suisse wel vermeldt, zijn onder de Duitse chemiereuzen BASF en Lanxess en de Zweedse engineeringgroepen SKF en Sandvik, plus alle bedrijven die actief zijn in spoorwegtransport en zonne- of windenergie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud