Advertentie

Wie beheert eigenlijk de 235 miljard Dexia-meuk?

Karel De Boeck, CEO van Dexia (foto: Thierry du Bois) ©Thierry du Bois

Dexia-CEO Karel De Boeck merkt terecht op dat de directie van Europa's grootste restbank 'het meest bekeken management van Europa' is. Net daarom is het zo frustrerend dat de politieke discussie nooit gaat over wie nu precies onze 235 miljard euro grote collectieve toxische erfenis beheert.

Chapeau voor de rustige manier waarop Karel De Boeck gisterenavond in het VRT-praatprogramma 'Reyers Laat' kwam uitleggen waar het bij Dexia echt om draait, voorbij het triestige gekrakeel over de verloning. We kunnen alleen maar vermoeden dat iedereen die nu verontwaardigd is over de verloning van de Dexia-top, op 20 december - toen De Tijd er voor het eerst over schreef - te druk bezig was met zijn kerstinkopen.

We kunnen eindeloos schrijven over de toxische erfenis die Dexia is, een erfenis van de hybris toen Dexia in de jaren 2000 uitgroeide tot het grootste hefboomfonds ter wereld. Maar dat gaan we hier niet doen. Belangrijk is te onthouden dat Dexia nog altijd recordhouder is: de grootste 'bad bank' van Europa. 

De Boeck stipte gisteren aan dat de verzameling langetermijnkredieten en -beleggingen die de groep beheert - en die nog altijd met kortetermijnkredieten gefinancierd moet blijven - 235 miljard euro groot is. En dat de latente verliezen op die portefeuille op dit ogenblik 40 miljard euro bedragen. Met andere woorden: het zal de komende jaren, zeg maar decennia, een huzarenstukje worden om die spookportefeuille met zo klein mogelijke verliezen af te wikkelen. 

En dus is de vraag die ik mij als bezorgde belastingbetaler stel absoluut niet of de directie 450.000 euro mag verdienen. Als ze gewiekste traders blijken die de latente verliezen kunnen terugdringen, zullen ze zo'n vergoeding méér dan waard zijn. Maar is dat het geval? Eerlijk: ik weet het niet. Omdat het verdraaid frustrerend is hoe weinig we eigenlijk weten over de directie.

Met de wel heel summiere info op de webstek van Dexia raak je niet verder. Kent u bijvoorbeeld Benoit Debroise? Nochtans is die Fransman chef financiering en kapitaalmarkten. Een cruciale functie bij een 235 miljard euro grote mastodont die naar eigen zeggen logischerwijs door toezichthouders in heel Europa angstvallig in de gaten gehouden worden. Volgens De Standaard is Debroise een 'loyale uitvoerder' die op instructies van zijn 'Franse verantwoordelijken' Dexia mee hielp oppompen tot een monsterhefboomfonds. 

FMS Wertpapiermanagement

Het non-debat over Dexia contrasteert enorm met de slimme manier waarop Duitsland de erfenis van zijn domme roekeloze bankiers aanpakt. Berlijn stak de toxische erfenis van Hypo Real Estate in een bad bank, FMS Wertpapiermanagement. Met maar één doelstelling: de portefeuille van 175 miljard op zo'n manier geduldig afwikkelen dat de verliezen voor de Duitse belastingbetaler zo klein mogelijk uitvallen.

Kijk eens naar het indrukwekkende managementteam van FMS, dat intussen de portefeuille met ruim een kwart verminderde tot 128 miljard euro en de latente verliezen tot 11,8 miljard euro terugdrong. Directievoorzitter is Christian Bluhm, een veteraan in risicobeheer en herverpakte kredieten bij onder meer Deutsche Bank en Credit Suisse.

De hele directie zit vol gewiekste traders die hun sporen verdienden bij onder meer Deutsche Bank en Oppenheim. Mensen die mee de kredietzeepbel van de jaren 2000 opbliezen, zult u zeggen. Meer dan waarschijnlijk, ja. Maar zij zullen ook als geen ander weten hoe ze best weer van die meuk afraken. En dat is als belastingbetaler best wel een geruststellende gedachte.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud