Advertentie
blog

Zwak pond draait 'SAB InBev'-wiskunde helemaal om

©REUTERS

De forse verzwakking van het pond heeft onverwachte gevolgen voor de nakende overname van SABMiller door biergigant AB InBev. Het bod in aandelen is fors in waarde gestegen.

Toen AB InBev in oktober vorig jaar een akkoord bereikte met zijn voornaamste concurrent SABMiller over een overname ter waarde van 77,8 miljard pond, werd afgeklopt op twee opties. Het eerste was een bod in cash, waarbij SABMiller-aandeelhouders 44 pond per aandeel kregen. 

Dat cash-bod was echter fiscaal niet zo interessant voor de twee grootste aandeelhouders van SABMiller, de tabaksgroep Altria en Bevco, het investeringsvehikel van de Colombiaanse familie Santo Domingo.

Omdat hun steun cruciaal was, werkte AB InBev een hybride bod uit, dat zowel in cash als in nieuwe aandelen - 0,483969 aandelen AB InBev plus 3,7788 pond opleg om exact te zijn - voorzag. Dat was omgerekend bij de aankondiging zowat 39 pond waard.

Hoe de waarde van het cash/aandelenbod wordt berekend

Het bod in cash dat AB InBev op tafel legde voor SABMiller is heel eenvoudig: elk aandeel wordt overgenomen voor 44 pond per stuk.

Voor het hybride cash-en-aandelenbod is de berekening iets complexer. Daar biedt AB InBev:

  • 3,7788 pond cash
  • 0,483969 'restricted' aandelen. Aan de huidige wisselkoers pond - euro (0,85 pond per euro) is een aandeel AB InBev 98,85 pond waard. Vermenigvuldig dat met de ruilverhouding, en je komt uit op 47,84 pond per aandeel SABMiller. 
  • De optelsom van het cashgedeelte en de aandelenruil brengt ons op een waardering van om en bij 51,5 pond.

Was. Want toen kwam de brexit. En die brexit heeft het Britse pond vol in de flank geraakt. Sinds de Britten met een nipte meerderheid voor een 'Leave' kozen, verloor sterling maar liefst 10 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro. En dat blijft dus niet zonder gevolgen.

Concreet is de waarde van het aandelenbod nu hoger geworden dan die van het cashbod. Passen we de huidige koers van het pond toe op de huidige koers van het AB InBev-aandeel, vermeerderd met het cashgedeelte van dat omruilbod, kom je uit op een waarde van om en bij de 51,5 pond per aandeel SABMiller. Dat is zowat 17 procent hoger dan het cashbod, dat niet verandert omdat het al in pond was en dus niet onderhevig is aan wisselkoersschommelingen. 

Wil dat zeggen dat de deal daarmee op losse schroeven komt te staan omdat iedereen nu zou opteren voor een bod in (deels) aandelen? Die kans blijft klein. De aandelen die AB InBev aanbiedt in het kader van de overname, zijn immers 'gebetonneerd aandelen'. Ze zullen de eerstkomende 5 jaar nergens noteren en mogen in die periode ook niet verkocht worden. Geen probleem voor Altria en de Santo Domingo's, die op lange termijn aandeelhouder willen worden van 'SAB InBev'.

Maar zo'n lock-up van 5 jaar is heel wat moeilijker te verteren voor het legertje fondsbeheerders dat momenteel rondwaart in het kapitaal van SABMiller. Zij hebben meer flexibiliteit nodig om op kortere termijn eventueel een deel van hun aandelen te verkopen.

Voorlopig blijft de schade voor AB InBev dus beperkt tot de boekhoudkundige verliezen die worden geboekt op de indekkingsinstrumenten die 's werels grootste brouwer had aangewend om zich te beschermen tegen schommelingen van het pond.

Omdat sterling fors omlaag dook, daalde ook de waarde van die indekkingen. En dat moet AB InBev ook meteen aanpassen in zijn boeken. Echte cash vloeit daarbij niet uit het bedrijf, maar het is wel een van de vervelende uitwassen van de onverwachte brexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud