Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Zwitserse centrale bank, de jongste beurshype

©Bloomberg

Centraal bankiers creëren een zeepbel in hun eigen aandelen.

'Iemand koopt gelijk gek aandelen van de Zwitserse centrale bank', stelt het Zwitserse dagblad Tagesanzeiger vast. Samen met de Belgische en Griekse collega's is de Zwitserse een van de weinige beursgenoteerde centrale banken ter wereld.

Normaal gezien is het aandeel een toonbeeld van stabiliteit: jarenlang dobberde het aandeel rond 1.000 frank. Tot dit jaar dus: plus 60 procent naar 1.750 frank (zie grafiek).

Advertentie
©Bloomberg

Hamvraag is: wie koopt? Het eerlijke antwoord van de Tagesanzeiger is: geen idee.

Het gros van de exact 100.000 aandelen zit in vaste handen en met een gemiddeld dagvolume van 81 stuks is er weinig nodig om de koers boven de sneeuwgrens te stuwen. De grootste aandeelhouders zijn volgens het beleggershoekje op de webstek van SNB de Zwitserse kantons, Bern (6,6%), Zürich (5,2%), Vaud (3,4%) en St Gallen (3%) op kop.

En bizar genoeg één privépersoon, Theo Siegert, met 6,6 procent. Volgens wiki is hij een bedrijfsleider uit Düsseldorf. Maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat die in bulk stukken gekocht heeft, anders had Herr Siegert intussen de drempel van 10 procent overschreden en een melding moeten doen bij de Zwitserse financiële waakhond.

x500
De aandelenportefeuille van de Zwitserse centrale bank is meer dan 500 keer groter dan de eigen beurswaarde

Voor het dividend moeten de beleggers niet in SNB stappen. Bij de huidige beurskoers beloopt het dividendrendement bruto 0,9 procent. 

Mogelijk is de verklaring eenvoudig. De centrale bank heeft indirect zelf een zeepbel in haar eigen aandeel ontketend. Mogelijk vinden beleggers dat de SNB een hogere koers verdient, nu ze steeds meer een beursgenoteerd hefboomfonds geworden is. 

Advertentie

Om de lokale economie voor deflatie te behoeden én de Zwitserse frank af te remmen drukt de SNB vers geld in een tempo waar zelfs Mario Draghi voor zou blozen. Sinds de financiële crisis van 2008 is de balans verzevenvoudigd tot 711 miljard frank. Dat is liefst 110 procent van de Zwitserse economie.

©SNB

Een belangrijk deel van die geldcreatie wordt wereldwijd in aandelen gerecycleerd. De Zwitsers zijn de pionier in het direct 'sponsoren' van de beurs, al kopen ze alleen niet-Zwitserse aandelen.

©SNB

Eind 2015 zat de SNB volgens het jaarverslag op een berg aandelen ter waarde van net geen 100 miljard frank, ruim 500 keer de eigen beurswaarde van 180 miljoen frank. Alleen al de lijst met Amerikaanse aandelen is indrukwekkend. Zo heeft de Zwitserse centrale bank 6,49 miljoen stuks Facebook, dubbel zo veel als oprichter Mark Zuckerberg er nog heeft. 

Hoe ziet een vergadering van Zwitserse centraal bankiers er uit? De SNB legt uit:

Hoe ziet een vergadering van de SNB er uit?

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.