Advertentie

Access denied

Mr. Market heeft een nieuwe thuis! Voortaan vindt u zijn column elke zaterdag op Bear&Bull. Uw reacties zijn natuurlijk nog steeds even welkom.

‘Access denied. You are not authorized to access this page.’ Dat is de verbijsterende boodschap die de belegger te zien krijgt als hij de Nederlandstalige versie van de webstek van Pharco probeert aan te klikken. Mocht Pharco bij u geen belletje doen rinkelen, wanhoop niet. Het is een van de 26 bedrijven op de Vrije Markt van Euronext Brussel, zeg maar de ‘pink sheets’ van het beurspaleis.

De manke site van Pharco is maar één symptoom van de communicatie in dat marktsegment, die bij het gros van de bedrijven onder de categorie ‘rampzalig’ of ‘onbestaand’ valt. Bij Fixinox kun je het vakje ‘NL’ van het pershoekje niet aanklikken.

Niet dat het vakje ‘FR’ verhelderend is: sinds de beursgang begin 2008 is de bijeenroeping voor de jaarvergadering van 5 mei 2009 de enige ‘financiële’ publicatie, de rest van het pershoekje bestaat uit promo-artikels over ecologisch bouwen.

Bij Tetrys is de ‘jongste’ informatie het bericht dat de vastgoedontwikkelaar het boekjaar tot 30 september 2009 afsloot met een verlies van 571.551 euro of 0,86 euro per aandeel, bij 317.370 euro omzet. Met zo’n informatie is handelen in het aandeel vogelpik. Dat leren de drie recentste transacties: op 24 augustus 20 stuks tegen 3,95 euro. Op 13 september wou iemand 607 stuks kwijt. Dat kon alleen tegen 1,51 euro, 62 procent lager. Om bizarre redenen wou iemand 200 stuks kopen op 28 september. Dat megaorder joeg de koers 165 procent hoger naar 4 euro. Wat is de juiste koers? 1,50 euro? 4 euro? Geen van beide? Uw gok is even goed als de mijne.

Om het mild te zeggen is de Vrije Markt een schandvlek voor financieel Brussel. De naam van het marktsegment is ook volledig fout. Er is niks ‘vrij’ aan, en er is geen ‘markt’. De belegger die instapt, riskeert in het gros van de gevallen gevangen te zitten in een aandeel van een bedrijf dat geen relevante informatie publiceert; de toezichthouder CBFA keurt alleen de prospectus goed, voor de rest is er geen enkele verplichting. Handel is er nauwelijks en wie luttele stuks probeert te verkopen, stuurt de koers prompt de dieperik in.

Over heel 2010 voerden beleggers in de 26 Vrije Markt-bedrijven samen 2.186 transacties uit, voor 3,1 miljoen euro. Ter vergelijking: het obscure vastgoedcertificaat Basilix haalde vorig jaar in zijn eentje met 3,3 miljoen euro een drukkere beurshandel.

Sir Adrian Cadbury, de Britse grondlegger van deugdelijk bestuur, stelde in een interview ooit dat half naar de beurs trekken even belachelijk is als half zwanger zijn. Een beursintroductie heet in het Engels terecht ‘going public’. Een bedrijf dat niet klaar is of bereid is ‘publiek te gaan’, hoort niet thuis op de beurs. Het zijn die bedrijven die de boodschap ‘access denied’ zouden moeten krijgen, niet de belegger die naar informatie speurt.

Kurt Vansteeland

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud