Afgeleidenmarkt voorspelt het ergste

Voor wie denkt dat we het ergste nu wel gezien hebben van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt, think again. Zowel in de VS als in Groot-Brittannië schetst de markt voor afgeleide producten een weinig opbeurend beeld van wat er nog staat te gebeuren. Dat vertelt de Alphaville-blog van Financial Times.

Vooral voor de UK ziet het er slecht uit. De markt voorspelt een val van de prijzen voor residentieel vastgoed met 15 procent, commercieel vastgoed zou 30 procent goedkoper kunnen worden. Voor de VS, waar de huizenprijzen sinds hun piek in juli 2006 met 5 procent gezakt zijn, rekent de markt op een verdere daling van de huizen in de twintig grootste steden met 15 tot 19 procent.

De berekening komt van een strateeg van BarCap die het ontluisterende nieuws meedeelde in een nota aan zijn klanten. Bond wijst erop dat de blootstelling van banken aan leningen voor investeringen in vastgoed de laatste decennia fors gestegen is.

Slecht nieuws voor de banken dus, al kan de markt er altijd naast zitten natuurlijk. De banken ook. Bear Stearns, dat vandaag nog met dramatische resultaten naar buiten kwam, blijkt 700 miljoen meer te moeten afschrijven op zijn kredietportefeuille dan gedacht. Dat lijkt te vertellen dat de markt voor obligaties met risicovolle kredieten als onderpand nog altijd meer dan ziek is. Als de huizenprijzen nog verder zakken, zoals de markt voorspelt, hebben we het laatste van de kredietcrisis nog niet gezien.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud