Advertentie
blog

Afscheid van een groentenboer

Herwig Dejonghe ©TD_TR

Herwig Dejonghe verlaat Greenyard Foods. Het einde van een tijdperk. Dejonghe stond aan de wieg van het diepvriesgroentebedrijf Pinguin, dat later onder impuls van landbouwondernemer Hein Deprez werd uitgebouwd tot het Greenyard Foods van vandaag. Het is die laatste die nu wel echt alle touwtjes in handen neemt bij het bedrijf.

Met Dejonghe verdwijnt een schat aan kennis en ervaring bij Greenyard Foods. Maar helemaal onverwacht komt het misschien wel niet. Onder druk van Deprez, die in 2012 Marleen Vaesen wegplukte bij Sara Lee om CEO te worden, was de rol van Dejonghe bij het bedrijf de jongste jaren flink ingeperkt.

'Herwig is een echte ondernemer, en hij volgt nu zijn hart', zegt Vaesen. 'Voor ons als bedrijf is het een verlies, maar we kunnen zijn keuze alleen maar respecteren. Ik ben blij dat hij de banden met ons niet meteen doorknipt, maar nog een poos als consultant in de buurt blijft.' Met het vertrek van Herwig is de familie Dejonghe wel nog niet helemaal weg. Er werken nog twee neven van hem bij de Belgische divisie, net als Herwigs dochter Hannelore.

Dejonghe zag de bui eigenlijk al hangen in 2011, toen PinguinLutosa zich ook op de markt van groenteconserven stortte met de overname van Scana Noliko. Daar was toen al nadrukkelijk de hand van Hein Deprez te zien, die sindsdien eigenlijk de facto de sterke man bij het bedrijf was. ‘Ik heb daar geen probleem mee’, zei hij destijds. ‘Vanaf het moment dat we als familie Dejonghe, de oprichters van het onafhankelijke Pinguin destijds, beslisten hebben de controle uit handen te geven, heb ik de voortrekkersrol gelost. En kijk waar het ons gebracht heeft.’

Maar wij gaan hem missen. Al is het maar omdat Dejonghe regelmatig een update gaf van de activiteiten in een 'market and harvest report'. Daarin besprak hij hoe de oogst van groenten verliep, en hoe het weer de groei van bepaalde gewassen beïnvloedde. Een betere vinger aan de pols van de kern van wat Greenyard Foods is, kan een mens niet vinden. Waar anders kan je pareltjes lezen als:

Omdat november in alle regio's vrij warm van start ging, zal de groei sneller dan gewoonlijk verlopen. Dat kan een uitdaging opleveren om prei en spruitjes snel genoeg te oogsten om te vermijden dat ze te dik worden.
Herwig Dejonghe
Voormalig operationeel directeur Greenyard Foods

Dejonghe stapt wel niet helemaal uit de sector. Door Greenyard-dochter Pinguin Aquitaine over te nemen, kan hij weer dichter gaan staan bij waar zijn hart echt ligt: de velden waar zijn producten vandaan komen.

Desgevraagd bevestigt Vaesen dat het vertrek van Dejonghe niet betekent dat het afgelopen is met de 'market and harvest reports'. 'Misschien dat Herwig dat nog even gaat blijven doen vanuit zijn rol als consultant tijdens de overgangsperiode', zegt ze. 'Maar nadien gaan we er zeker voor zorgen dat iemand van onze agrodienst die rapporten gaat blijven maken.'

We kunnen het alleen maar toejuichen. Deze rapportjes bieden beleggers, zonder dat er gevoelige interne informatie wordt vrijgegeven, een kans om zich echt te verdiepen in Greenyard Foods, en de activiteiten van dat bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud