Agfa, het beursgenoteerd pensioenfonds

Kijk, de nerd in mij beleeft hoogdagen vandaag. De presentatie die Agfa-Gevaert woensdagochtend gaf over de nieuwe boekhoudkundige regels voor de pensioenverplichtingen, vind ik fascinerend. U treft die uiteenzetting overigens netjes op de webstek van Agfa aan.

Eigenlijk is dit verplichte lectuur voor iedereen die de relativiteit van begrippen als boekwaarde en nettowinst wil begrijpen. Maar we geven alvast de essentie.

U houdt best in het achterhoofd dat 'IAS19(R)' dodelijk saai klinkt, maar wél de belegger een grote dienst bewijst. Doel is immers de pensioenverplichtingen - die nu nog vaak buiten de balans en dus buiten het zicht van de belegger geparkeerd staan - transparant op de balans te krijgen.

En dat heeft grote gevolgen: het eigen vermogen van Agfa zakt in één trek van 978 naar 211 miljoen euro (zie grafiek onderaan). Dat komt omdat de opgebouwde pensioenreserves 767 miljoen kleiner zijn dan de verplichtingen van 1,17 miljard.

Per aandeel slinkt dat 'spaarpotje van de aandeelhouder' in één trek van 5,69 naar 1,23 euro. En noteert het aandeel bij een koers van 1,49 euro niet langer tegen minder dan 0,3 keer de boekwaarde maar een vrij forse 1,2 keer.

Met andere woorden: de boekhoudregels hielden weliswaar nog geen rekening met de pensioenlast van Agfa, beleggers deden dat wél door een fikse korting op de 'officiële' boekwaarde te eisen

Want eigenlijk is Agfa in de feiten een pensioenfonds dat ook aan beeldvorming doet. De pensioenverplichtingen - bij de huidige lage rentestand op een stevige 1,17 miljard euro geschat - zijn 4 à 5 keer groter dan de beurswaarde van 256 miljoen euro.

Dat Agfa van alle Belgische bedrijven met de grootste pensioenlast kampt, ligt aan de voorgeschiedenis van de groep: een groot deel van de vroegere - intussen fors afgeslankte of opgedoekte - operationele afdelingen zijn Duits, Amerikaans en Brits.

En in die landen moeten bedrijven in tegenstelling tot in België grotendeels zelf in de pensioenopbouw van hun personeelsleden voorzien. Agfa heeft het extra probleem dat het huidige werknemersbestand in die drie landen een fractie is van het aantal gepensioneerden, zodat pensioenbijdragen van het personeel weinig zoden aan de dijk brengen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud