Agflatie is voer voor speculanten

InBev heeft een moeilijk eerste kwartaal achter de rug. Eén van de negatieve elementen waren de hoge grondstofprijzen. Het fenomeen van de uit de pan swingende prijzen voor landbouwgrondstoffen die het algemene prijspeil beïnvloeden, heeft een hippe naam: "agflatie" (inflatie geleid door de Agricultural Commodities), maar dat is een magere troost voor InBev en vooral voor de gezinnen voor wie voeding een belangrijk deel van het budget uitmaakt.

Analisten van Morgan Stanley leggen uit dat de voorraden landbouwproducten erg laag zijn, waardoor de prijzen fel reageren op berichten over veranderingen in vraag en aanbod, zo staat op de blog Alphaville van de Financial Times te lezen. Een actueel voorbeeld is de rijstprijs die voor de vijfde opeenvolgende dag stijgt nu een cycloon heel belangrijke rijstgebieden in Birma heeft getroffen.

Structureel spelen factoren een rol zoals de verstedelijking, de overheidstussenkomsten, de bevolkingsgroei en de hoge olieprijzen. Het opdrijven van de productie kost bovendien tijd.

Morgan Stanley wijst volgens Alphaville voor de korte termijn op de volatiliteit. Een interessante situatie voor speculanten, die de prijzen zowel hoger als lager kunnen drijven op korte termijn. De tarweprijs bijvoorbeeld staat 30 procent lager tegenover zijn hoogtepunt.

Aandelen die voorlopig lijken te winnen bij de hele situatie zijn leveranciers aan de landbouwsector zoals Bayer en BASF. Bij de verliezers staan sectoren zoals producenten van voeding en drank.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud