blog

Ahold-Delhaize: Believers en non-believers bij analisten

©ANP XTRA

Delhaize en Ahold zijn 'verkennende' gesprekken aangegaan over een mogelijk samengaan. Veel meer dan dat weten we nog altijd niet. Analisten hebben alle mogelijke hoeken al belicht. Met wisselend resultaat, zoals beurshuizen Kepler Cheuvreux en UBS dinsdag perfect illustreren.

'Dwingende wiskunde' versus 'sceptisch over het bereiken van een deal'. Dat is zowat de samenvatting van wat respectievelijk Kepler Cheuvreux en UBS dinsdag te zeggen hebben over de openlijke flirt tussen supermarktgroepen Delhaize  en Ahold . Niet toevallig heeft de eerste een koopadvies voor beide aandelen, terwijl de tweede een neutrale positie heeft ingenomen, zeg maar een 'bijhouden'-advies.

Delhaize overnemen zou voor Ahold goedkoper zijn dan eigen aandelen in te kopen
Kepler Cheuvreux

Kepler Cheuvreux verwacht dat de Delhaize-aandeelhouders maximaal 40 procent in de fusiegroep uit de brand kunnen slepen. Het beurshuis erkent dat Ahold door zijn grotere schaal een 'dominante rol' zal hebben in het hele verhaal, maar stipt wel aan dat beide bedrijven ruwweg even winstgevend zijn. En: 'Delhaize overnemen zou goedkoper zijn dan eigen aandelen in te kopen', klinkt het.

Verkoop Food Lion

Opmerkelijk ook: hoewel beide bedrijven geografisch mooi op elkaar aansluiten in de VS, wat kleinere overlap niet te na gesproken, zien de analisten bij Kepler Cheuvreux wel iets in een verkoop van een deel van de Amerikaanse activiteiten. Volgens hun schatting zou de verkoop van Delhaizes Food Lion-keten aan de zuidelijke oostkust van de VS 3,5 miljard euro kunnen opleveren, met Wal-Mart als voornaamste kandidaat-koper. Die suggestie is opmerkelijk, omdat Food Lion eigenlijk het grootste onderdeel is van de hele Delhaize-groep. 

De potentiële synergieën zijn niet groot genoeg om het risico te rechtvaardigen.
UBS

De collega-analisten bij UBS denken zelfs niet zo ver. Volgens hen is de kans eerder klein dat beide supermarkgroepen een akkoord zullen bereiken. 'De potentiële synergieën zijn niet groot genoeg om het risico te rechtvaardigen', luidt het strenge verdict.

Onzekerheden

UBS vermoedt bovendien dat de markt de overlap in de VS onderschat. Vooral in de steden Boston, Philadelphia en Washington zouden veel winkels van beide ketens te dicht in elkaars buurt staan. 'Een eventuele fusiegroep moet mogelijk tot 10 procent van zijn winkels afstoten', aldus de analisten.

De analisten vragen zich bovendien af of de aandeelhouders van Ahold wel zitten te wachten op een grote overname met veel onzekerheden. 'De huidige aandeelhouders lijken vooral de kasstroom en de conservatieve balans van Ahold te appreciëren', zegt UBS.

Stevige uitsmijter ook bij UBS: deze deal zien ze dan wel niet slagen, maar mogelijk stopt het verhaal daar niet voor Delhaize. 'Delhaize zou het meeste profiteren van een overname en kan op zoek gaan naar andere partners.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud