Advertentie
Advertentie
korte metten

Alhaize

Verkoopt de Nederlandse CEO Frans Muller Delhaize aan Ahold? ©REUTERS

Beleggers achten Delhaize en Ahold deze ochtend elk ruim 1 miljard meer waard dan vrijdagavond. Het moge duidelijk zijn dat ze brood zien in de kostenbesparingen die een fusie zou opleveren.

Minstens 0,5 procent van de jaaromzet. Dat is volgens analisten het absolute minimum wat Ahold en Delhaize bij een fusie op hun jaarlijkse werkingskosten zouden kunnen besparen. Dat klinkt niet veel, maar is enorm als je rekening houdt met het feit dat zelfs de meest bewonderde retailers ter wereld als 'middle man' tussen producent en consument in het beste geval een winstmarge van 5 à 6 procent halen. 

Het mag niet verbazen dat beleggers maandagochtend de beurswaarde van zowel Delhaize als Ahold ruim 1 miljard hoger inschatten dan vrijdagavond. Een fusiegroep zou vooral in de Verenigde Staten flink wat kostenbesparingen kunnen realiseren, met ketens die de hele oostkust van het land omspannen. 

©Tijd Multimedia

Wat u voorts moet onthouden van de nieuwsstroom:

Jean-Claude Juncker kiest voor de vlucht vooruit: de Commissievoorzitter zet een verplichte spreiding van asielzoekers op de agenda.

Griekenland, dat dag na dag het wereldrecord schatkistschrapen scherper stelt, mist opnieuw een deadline. De Europese ministers van Financiën zijn inmiddels de kampioenen in 'expectations management'. Nu heet het al een succes te zullen zijn als de bijeenkomst van de eurogroep minder bits wordt dan die van 24 april in Riga. Dat moet lukken, want Grieks minister van Financiën Varoufakis - voor de één een amateur, voor de ander een geniale speltheoreticus - is intussen onder curatele gezet.

Er zijn dit weekend verkiezingen geweest in Duitsland. In Bremen. En daar wordt zelfs bij de oosterburen wat lacherig om gedaan. Niet alleen is Bremen de allerkleinste Duitse deelstaat, het is ook sinds Sint-Juttemis een (weliswaar steeds minder) rode burcht en bovendien is er de bizarre regel dat wie 5 procent in het nóg kleinere Bremerhaven haalt, toch in het deelstaatparlement komt. En zo krijgt het rechtspopulistische 'Bürger in Wut' toch weer één zitje, ook al haalt de partij in 'heel' Bremen slechts 3 procent. En toch is de stembusslag niet geheel onbelangrijk: ze bevestigt dat de liberale FDP uit de doden is opgestaan. En dat opent toch weer een beetje perspectieven voor de federale stembusslag van 2017.

De Agnelli's verkopen de bijna 100 jaar oude vastgoedspecialist Cushman & Wakefield aan het kleinere maar ambitieuze DTZ. 

Het gaat van kwaad naar erger met de ooit zo bewonderde Japanse technologiesector: Toshiba gaat hard onderuit door 'boekhoudkundige onregelmatigheden', Sharp degradeert zichzelf juridisch tot KMO om te kunnen overleven.

And finally:

Het is een prachtig staaltje typische Duitse werknemersdemocratie: de 124 leden van de Berliner Philharmoniker kiezen vandaag een opvolger voor Simon Rattle, de legendarische Britse dirigent die sinds 2002 het toporkest leidt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud