Alles wat u moet weten over Exmar's MLP

Exmar-CEO Nicolas Saverys ©Photo News

Exmar trapt vandaag zijn beursintroductie op Wall Street af met de registratie van een Master Limited Partnership (MLP). Maar wat is zo’n MLP? En waarom is het goed voor de aandeelhouders van Exmar?

Exmar maakte deze ochtend bekend dat het een registratieaanvraag heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor een nieuw vehikel Exmar Energy Partners LP. Hoewel er nog geen voorwaarden werden bekendgemaakt reageren beleggers en analisten verheugd. 'Een MLP kan de waarde van Exmar naar boven halen en geeft het bedrijf de kans om kapitaal te recycleren’, zegt KBC-analistt Wouter Vanderhaeghen.

Wat is een MLP?

Een MLP of Master Limited Partnership is een beursgenoteerd vehikel dat het midden houdt tussen een aandeel en een obligatie. Het noteert op de beurs zoals een aandeel, maar betaalt een vaste coupon uit zoals een obligatie. Doorgaans keert een MLP nagenoeg zijn volledige vrije kasstroom uit. MLP's zijn dus bij uitstek gegeerd door beleggers die hongerig zijn naar rendement. Dat betekent ook dat het behoorlijk rentegevoelige instrumenten zijn. Als de rente stijgt, dan zakken rentegevoelige instrumenten doorgaans in waarde.

Hoe werkt een MLP?

'De werkwijze is altijd hetzelfde', legt Wouter Vanderhaeghen, scheepvaartanalist bij KBC Securities uit. 'Het moederbedrijf of sponsor, in dit geval Exmar, houdt zich hoofdzakelijk met projectontwikkeling bezig. Wanneer de assets klaar zijn en ze via een langetermijncontract aan de klant geleverd kunnen worden, komen ze in aanmerking om verkocht te worden aan de MLP. De MLP zelf keert ieder kwartaal zo goed als alle vrije kasstroom uit aan haar unitholders Acquisities door de MLP worden dan ook telkens gefinancierd door de uitgifte van nieuwe units.'

‘Typisch is dat er bij een MLP gesproken wordt over units in plaats van aandelen', gaat Vanderhaeghen verder. ‘Die bestaan in twee soorten, ‘common units’ en ‘general partner units’. In een beginfase heeft de sponsor vaak nog 50 à 60 procent van de common units in handen. Maar gradueel zal de sponsor verwaterd worden in common units. De MLP trekt immers nieuwe middelen aan voor de financiering van de projecten die overgekocht worden van de sponsor. Naast haar belang in de common units bezit de sponsor ook 'general partner units' (in totaal equivalent aan 2 procent van het totaal aantal units). Met deze general partner units controleert de general partner de MLP.

Wat zit er in Exmar's MLP?

In een eerste fase zal de MLP een belang van 50 procent hebben in de joint venture waarmee Exmar samen met partners Teekay en Excelerate Energy vier LNG-hervergassingsschepen en één klassieke LNG-tanker uitbaat. Later kunnen er andere activa in de MLP worden ondergebracht.

Wat hebben de aandeelhouders van Exmar eraan?

'Een MLP voorziet een ontwikkelingsbedrijf als Exmar van een mogelijkheid om kapitaal te recycleren', legt Vanderhaeghen uit. 'De business van Exmar is uiterst kapitaalintensief. Wanneer een project klaar is kan het nu doorgeschoven worden naar de MLP. Exmar krijgt dan cash in de plaats. Tijdens de ontwikkeling moet Exmar nog wel zelf voor de financiering instaan. Daarom haalde het recent geld op met een obligatieuitgifte in Noorse kroon.'

'Daarnaast kan een MLP ook helpen om de waarde van het moederbedrijf naar boven te brengen', gaat Vanderhaeghen verder. 'Recent brachten sectorgenoten als GasLog en Höegh LNG ook al een MLP naar Wall Street. In beide gevallen steeg de koers van de MLP fors in de eerste weken. We zien ook dat GasLog Partners, met een iets beter groeiprofiel, aan een premie noteert op Höegh LNG Partners. We zien ook vaak dat de sponsors zelf aan een premie noteren, wanneer ze in staat zijn een een mooie projectenpijplijn uit te bouwen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud