Ambac echt gered?

Ambac, de tweede grootste obligatieverzekeraar ter wereld, wordt naar alle waarschijnlijkheid 'gered' en dat ontketent vandaag/maandag opnieuw een rally op de beurzen. Vanzelfsprekend zijn de financiële aandelen zwaar in trek, Ambac staat borg voor 176,6 miljard dollar gestructureerde financiële producten. Een faillissement van Ambac, door een ratingverlaging of door een te hoog oplopende schuldenlast, kunnen de banken dus missen als kiespijn, omdat het de weg naar meer afschrijvingsleed wijd open zou zetten.

Het is belangrijk enkele dingen in zijn context te plaatsen. Als men over het reddingsplan voor Ambac spreekt, heeft men het over een kapitaalinfuus van 3 miljard dollar (2 miljard dollar). Ambac staat borg voor meer dan het honderdvoudige aan schulden, schulden grotendeels uitgegeven door (lokale) overheden. Laten we ervan uitgaan dat dat het veilige deel van de koek is. Maar zijn de 176,6 miljard dollar aan 'andere' producten zo koosjer dat 3 miljard dollar aan liquiditeiten zullen volstaan om alle eventuele wanbetalingen toe te dekken?

Op de website van Ambac staat opgesomd wat het bedrijf nog doet naast het borg staan voor overheidsleningen: Ambac plakt zijn kwaliteitslabel ook op studentenleningen, autoleningen, kredietkaartleningen en andere consumentenkredieten. De stabiliteit van die gestructureerde producten staat of valt niet alleen bij het vertrouwen op de markt, maar ook bij de slagkracht Amerikaanse consument. In het slechtste geval krijgt die het moeilijk met het afbetalen van een hele resem schulden en zet die een kettingbeweging in gang die de waarde van een hele resem obligaties onderuit.

Ambac, en de hele financiële sector, mag hopen dat de groeivertraging van de VS mild zal zijn. Als een Amerikaanse recessie langer zou aanslepen dan de vorige, iets waar economen rekening mee houden, dan is 3 miljard dollar wellicht niet meer dan een druppel op een hete plaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud