Ambac: niet weinig, misschien wel te laat

De noodlijdende Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac wil 1,5 miljard dollar ophalen door de uitgifte van nieuwe aandelen. Ambac hoopt zo een verlaging van de topkredietrating te ontlopen.

De Lex-column van de Financial Times trekt alvast een les uit het gebeuren: wacht niet te lang met een kapitaalverhoging. Nu wil Ambac in één klap 1,5 keer de marktwaarde van het hele bedrijf ophalen. Ambac moet immers kost wat kost de hoogste kredietrating behouden bij Moody's en S&P, want anders is de kredietverzekering die het bedrijf aanbiedt plots veel minder geloofwaardig.

Ambac is volgens de FT nog zeker niet uit de problemen. In januari werden flink wat mark-to-market verliezen geleden op kredietderivaten. Mark-to-market verliezen betekenen dat de waarde van die instrumenten in de boeken van Ambac worden afgestemd op de dan heersende marktprijzen. Die prijzen zijn bijzonder triest, ook al omdat er voor heel wat van die producten nog nauwelijks een markt is.

Uit het dossier dat Ambac indiende, blijkt dat de toestand er in februari niet beter op werd. Bovendien is nu ook de markt voor de kredieten aan de lokale besturen in slechtere toestand. Sommige lokale besturen  zijn er niet langer tuk op nieuwe uitfgiftes te laten verzekeren, ook al omdat de geloofwaardigheid van de kredietverzekeraars een dreun heeft gekregen.

Ook wanneer Ambac zijn kapitaalbasis kan verstevigen, is het niet gezegd dat de kredietmarkten opleven. Bovendien, zo oppert de FT, de schuldpapiermarkt zou wel eens kunnen leren leven zonder de tussenkomst van kredietverzekeraars. Geen goed nieuws voor de aandeelhouders van Ambac, die toch al afstevenen op een fikse verwatering van hun belangen.  Maar ook geen goed nieuws voor de markt in haar geheel. Indien de operatie van Ambac niet zou lukken of niet het gewenste effect zou hebben, zou dat het al danig aangetaste vertrouwen op de financiële markten verder kunnen ondermijnen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud