Amerikaans beursherstel botst op naargeestige werkelijkheid

Nog even verdergaan op het thema van de "sucker's rally". In The Wall Street Journal schreef Andy Kessler, een vroegere manager van een hedge fonds, een vlijmscherp opiniestuk dat instemmend werd opgepikt door Barry Ritholtz op The Big Picture.

Kessler beschrijft hoe de Fed de geldsluizen openzet en hoe de stresstests voor de Amerikaanse banken "geruststellende" resultaten etaleerden. De Amerikaanse regering, ook al heeft ze inmiddels een aantal flinke participaties in banken, suste nog de gemoederen door te zeggen dat ze de banken niet wil nationaliseren, en ook niet overkop wil laten gaan.

"Het is bijna alsof iemand een aandelenmarktenrally ineenstak om privé-beleggers zo ver te krijgen dat zij de banken financieren eerder dan dit door de belastingbetalers te laten doen", aldus Kessler.

"Je kan een jobloos herstel hebben, maar je gan geen winstloos herstel hebben", zo besluit Kessler. De winsten blijven ondermaats, de laatste veiling door de Amerikaanse Schatkist flopte door zwakke vraag, de dollar is verdacht, de stimulusmaatregelen twijfelachtig, de begroting stevent af op een deficit van 1.840 miljard dollar, Californië zit in een diepe financiële put enz.

Zolang deze kwesties niet opgelost geraken, is er niet bepaald veel ruimte voor een duurzaam beursherstel in de VS.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud