Advertentie
Advertentie

Amerikaanse beurswaakhond opent jacht op 'crypto-piramidespel' Forsage

De SEC en andere toezichthouders op de financiële sector laten steeds vaker hun tanden zien op de markt voor digitale munten. ©REUTERS

De Amerikaanse beurswaakhond SEC vervolgt elf toplui van het 'frauduleuze piramidespel' Forsage, waarin beleggers wereldwijd 300 miljoen dollar investeerden.

'Fraudeurs kunnen de wet niet omzeilen door hun bezigheden via slimme contracten en blockchain te laten verlopen', zegt het hoofd van de crypto- en cyberafdeling van de SEC, Carolyn Welshhans.

Onder de elf mensen die worden vervolgd voor het uitbaten van een illegaal piramidespel zitten ook de vier Russen die Forsage in 2020 oprichtten. Het kwartet wist via een zeer agressieve campagne op sociale media in twee jaar ruim 2 miljoen beleggers te overtuigen in de slimme contracten van Forsage in de cryptomunten Ethereum, Tron en Binance te beleggen. In totaal werd meer dan 300 miljoen dollar (292 miljoen euro) opgehaald.

Advertentie

'Schoolvoorbeeld van een piramidespel'

Volgens de SEC is Forsage oplichterij: 'Het bedrijf heeft geen andere bron van inkomsten dan het geld dat het van zijn investeerders ontvangt' en de belangrijkste manier om geld te verdienen is door nieuwe beleggers te overtuigen geld in Forsage te steken. 'Een schoolvoorbeeld van een piramidespel', aldus de SEC.

Het is niet de eerste keer dat Forsage onder vuur van de toezichthouders komt. In september 2020 verbood de Filipijnse beurswaakhond alle activiteiten van het bedrijf.

Dat de SEC nu actie onderneemt, onderstreept het steeds actievere beleid van toezichthouders op cryptomunten en -platformen. Vorig jaar nam de SEC al het cryptoplatform Coinbase op de korrel en ook het leenplatform Celsius heeft een onderzoek aan zijn broek. In ons land heeft de FSMA ook aangekondigd dat het cryptobedrijven in de gaten gaat houden en wordt er gesleuteld aan een beperking op reclame voor cryptomunten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.