Amerikaanse economen willen gerust een huis kopen

in de VS maken economen maken zich weinig zorgen over de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. Slechts weinig economen verwachten dat de huizenmarkt zich dit jaar nog zal herstellen. Toch schrikt de slabakkende huizenmarkt hen niet af om in vastgoed te investeren, zo meldt de economieblog van The Wall Street Journal.

In de recentste enquête van de ‘National Association for Business Economics’ kregen de economisten de vraag voorgelegd of ze vandaag een huis zouden kopen met de bedoeling het als eerste verblijf te gebruiken. Drie op vier beantwoordde deze vraag positief. Eén op drie zou zelfs overwegen nu een huis als tweede verblijf te kopen.

Toch verwachten minder dan één op vijf economen een aanzienlijk herstel van de Amerikaanse huizenmarkt tegen de helft van volgend jaar. Zo'n 38 procent verwacht dat dit herstel er zal komen in de tweede helft van volgend jaar en 42 procent zegt 2009 of later. Op lange termijn voorspelt 42 procent van de economen dat de prijzen van huizen stabiel zullen blijven en 41 procent voorspelt een prijstoename. Slechts 14 procent verwacht een prijsdaling.

In de enquête die liep van 24 juli tot 14 augustus gaf menig topeconoom  toe een gebrekkige kennis te hebben van de financiële instrumenten die de huizencrisis aanwakkerden. Zo gaf de helft van de economen toe, niet of weinig vertrouwd te zijn met de structuur en de risico’s die verbonden zijn aan schuldtitels met activa als onderpand of effectisering van hypotheekredieten en andere vorderingen, twee zaken die gebruikt worden om de risico’s van hypotheekkredieten te spreiden.

Meer dan twee derde gaf toe weinig af te weten van credit-default swaps, een vorm van kredietverzekering. Zo'n 45 procent begrijpt weinig van de werking van hefboomfondsen en 40 procent tast in het duister voor wat betreft private equity fondsen. Voor de uitgebreide versie van het onderzoek: zie hier.

Evi Kempen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud