'Amerikanen vinden vastgoed waardeloze belegging' - en u?

Door de vastgoedcrisis en de daaruitvolgende kredietcrisis heeft Joe Sixpack zijn mening over vastgoed als belegging fundamenteel gewijzigd. Dat blijkt uit het onderzoek van Karen Pence, die voor de Federal Reserve onderzoek doet naar de gezinsuitgaven en de vastgoedmarkt. Amerikanen gaan er nu vanuit dat vastgoed een waardeloze belegging is.

Pence schoof op een meeting van de American Economic Association een aantal goede economische argumenten naar voren om die stelling te ondersteunen:

1. Een eerste reden om vastgoed te mijden ligt in het feit dat vastgoed een 'ondeelbare' belegging is. 'Van een pakket aandelen of obligaties kan je een gedeelte verkopen wanneer je in geldnood zit. Bij een huis kan je moeilijk je badkamer afsplitsen en op de markt gooien.'

2. Diversificatie is onmogelijk. Bij aandelen kan je je aankopen verspreiden over verschillende regio's of sectoren. Een huis is een gok op een enkele wijk.

3. De transactiekosten voor een vastgoedaankoop zijn onredelijk hoog. Er zijn makelaarskosten, registratierechten, verhuiskosten, hypotheekkosten,... Daarbij zijn financiële instrumenten redelijk goedkoop.

4. Vastgoed is assymetrisch liquide. Dat wil zeggen dat je er gemakkelijk geld uit kan halen wanneer de vastgoedprijzen in stijgende lijn zijn. Maar dat blijkt onmogelijk wanneer de vastgoedprijzen zakken. Dit verdient wat uitleg: Voor de kredietcrisis gebruikten tal van Amerikanen hun huis als bankautomaat. Vermits de vastgoedprijzen in stijgende lijn zaten, konden ze zich immers financieren met een nieuwe hypotheeklening, met de toegenomen waarde als onderpand. Stel dat je huis in waarde met 50.000 dollar was toegenomen, dan kon je bij een herfinanciering 50.000 dollar extra lenen. Een praktijd die in Europa niet bestaat.

5. Vastgoed is sterk gecorreleerd met de jobmarkt. Huizenprijzen gaan naar omhoog als de tewerkstelling toeneemt, en vice versa. Wanneer je dus je werk verliest, dan bezorgt je belangrijkste actief je het minste financiële zekerheid. Net wanneer je het hardst nodig hebt.

Heeft Pence een punt? Spui je mening.

SD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud