korte metten

Amsterdam Uber alles

We mogen op technologievlak Nederland gerust als gidsland beschouwen. Dat onderstreept Uber: de taxidienst omzeilt met hippe Amsterdamse nerds handig de bikkelharde strijd om ontwikkelaars in Silicon Valley.

Negeer bij uw volgende weekendje Amsterdam eens die grachtengordels, hoe romantisch die ook zijn. Maar neem vanuit het Centraal Station het gratis veer naar de vroegere NDSM-werf, de nieuwe hotspot voor de lokale creatievelingen. Het was niet toevallig in Pllek - de in roestende containers opgerichte lokale bar/resto - dat de twee oprichters eerder dit jaar de populaire online krantenkiosk Blendle lanceerden. Blendle gooit sindsdien met de 'iTunes voor de journalistiek' tot in New York hoge ogen.

Met slechts een béétje overdrijving durven we stellen dat Nederland best wel een gidsland is als op technologie aankomt. Niet alleen hebben onze bovenste beste buren tussen de langgevelboederijen van het Noord-Brabantse Veldhoven 's werelds boeiendste bedrijf - ASML - staan. Eerder dit jaar koos de elektrische sportwagenbouwer even verderop in Brabant voor Tilburg als Europees bruggenhoofd, Uber doet nu hetzelfde met Amsterdam.

Het Financieele Dagblad weet te melden dat Uber Jelle Prins aantrok als nieuwe hoofdontwikkelaar. Prins is de oprichter van Moop, die onder meer de mobiele applicatie van NRC Handelsblad ontwikkelde. Samen met Prins verkast ongeveer het volledige Moop-team naar de populaire taxidienst. Volgens chef technologie Thuan Pham niet om te besparen ('anders waren we wel naar India gegaan'), wel om handig om de bikkelharde strijd om ontwikkelaars in Silicon Valley te ontwijken:

Door ons in Amsterdam te vestigen, hoeven we niet de concurrentie aan te gaan met andere bedrijven in Silicon Valley zoals Apple of Facebook

Voor we techies echter helemaal op een piëdestal plaatsen: ook nerds zijn feilbaar. Zo hadden de ontwikkelaars van Google nooit gedacht dat de wereld ooit meer dan 2 miljard keer naar één Youtube-filmpje zou kijken. Maar dat was dan buiten Gangnam Style gerekend. Waarop de ontwikkelaars met hun gebruikelijke nerdy kwinkslag het euvel rechtgezet hebben. Het plafond ligt nu op dik 9 miljard 'views'. Mocht het aan mij liggen, mag deze fantastische brok televisie 9 miljard keer bekeken worden, in plaats van 41.000 keer nu. 

Een record was er woensdagavond ook voor de beurskoers van Ontex .  Een gegeven dat de grootaandeelhouders duidelijk niet ontgaan is. Over Goldman Sachs valt veel te zeggen, maar het beurshuis heeft niet echt de gewoonte tegen bodemkoersen te verkopen. De kans is ook reëel dat de markt nu even verzadigd zal zijn: de 16,5 miljoen stuks die de twee grootaandeelhouders verkocht hebben zijn het equivalent van 150 keer het dagvolume sinds de beursgang. Met andere woorden: elke grote belegger die Ontex-aandelen wou, zal er nu dankzij de Goldman Sachs en TPG wel hebben.

Voorts:

De journalisten van NRC zullen voortaan zelf hun 'bokes' moeten meebrengen: het FD weet te melden dat het - verlieslatende - bedrijfsrestaurant van NRC niét begrepen zit bij de overname van NRC Media door Het Mediahuis.

Is het u ook opgevallen? Wees op uw hoede als een politicus zegt 'ik stel alleen maar vast'. Uit het Wetstraatees vertaald betekent die zinsnede 'laat mij hier even met de voeten vooruit een j'accuse lanceren'. En dat doet Johan Vande Lanotte via Het Laatste Nieuws aan zijn favoriete doelwit: Electrabel

And finally

Na Hollywood heeft ook Bollywood 'mijn' Brugge ontdekt. De Bollywoodprent 'PK' wordt op 19 december op de Indiase kijker losgelaten. Het eerste kwartier speelt zich volledig af in Brugge, wat Toerisme Vlaanderen niet ontgaan is.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud