Advertentie

Analisten rekenen op sterk kwartaal bij AB InBev

AB InBev-topman Carlos Brito beleeft leuke tijden bij 's werelds grootste brouwer ©BELGA

's Werelds grootste brouwer AB InBev opent woensdagochtend de boeken over het eerste kwartaal. En dat wordt waarschijnlijk een sterk nummer, met dank aan goede prestaties in Brazilië en de VS, als we de analisten mogen geloven.

Allereerst de cijfers van de analistenconsensus. Zij mikken op volumes van 103 miljoen hectoliter, een omzet van 10,4 miljard dollar, een genormaliseerde bedrijfskasstroom (ebitda) van 3,96 miljard dollar en een nettowinst van 1,66 miljard dollar.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zou dat neerkomen op groeicijfers van 12 à 14 procent. Met uitzondering van het verwachte winstcijfer, dat gevoelig lager zal uitkomen dan een jaar eerder. Maar toen kreeg dat winstcijfer een eenmalige duw in de rug dankzij een boekhoudkundige winst op indekkingen tegen aandelenkoersschommelingen gerelateerd aan de overname van de Mexicaanse Corona-brouwer Grupo Modelo.

Carnaval

De sterke cijfers zijn vooral te danken aan Brazilië. Dat land kende een uitstekend zomerseizoen, wat de bierconsumptie bijna automatisch hoger duwt. Bovendien viel carnaval erg laat in 2014. Dat betekent dat de voorraadopbouw, die AB InBev altijd doorvoert in de aanloop naar dat megafeest, dit jaar helemaal in het eerste kwartaal werd meegerekend. Andere jaren, wanneer carnaval vroeger valt, gebeurt een deel van die opbouw al in het kwartaal voordien.

Daarnaast kwamen er ook bemoedigende signalen van de Amerikaanse biermarkt, ondanks de bijzonder gure winter die dat land heeft gekend. De hele sector liet een groei van 2 procent optekenen. Het is nu vooral afwachten of AB InBev zijn marktaandeel wist te handhaven in dat klimaat, waarbij de grootste groei vooral in het segment van de speciaalbrouwers of 'craft brewers' zit. AB InBev speelde de jongste jaren al in op die trend met de overnames van Goose Island en Blue Point.

Oekraïne

Het Europese verhaal zal steevast wat flauwer uitvallen. Groei boeken op die verzadigde markt is al geruime tijd een moeilijke zaak voor alle spelers in de sector. Dat werd het afgelopen kwartaal nog versterkt door de crisis in Oekraïne, en de zware impact van de maatregelen die de Russische overheid trof tegen het alcoholmisbruik in het land, onder meer een accijnsverhoging en het verbod op bierverkoop in de populaire kiosken.

En dan is er nog het groeiverhaal Azië, waar AB InBev zich eerder dit jaar verder versterkte met de terugkoop van de Koreaanse brouwer Oriental Brewery. Dat geeft AB InBev een stevige voet aan grond in Zuidoost-Azië. En in China werd verder getimmerd aan de groei met de overname van de grote brouwerij van Siping Ginsber.

Voorlopig zien de zaken er goed uit voor AB InBev. Ook het tweede kwartaal dient zich aan als een topper, met de aftrap van het WK voetbal in Brazilië. Bank Degroof-analist Hans D'Haese voelt zich onder meer daardoor comfortabel bij zijn koopadvies (accumulate) en koersdoel van 85 euro, ondanks de recente recordjacht van het aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud