Après-chat: de Zwitserse frank en het Britse pond

Tijdens onze (late) middagchat kwamen er nogal wat vragen over de valuta. De euro is volgens de (enigszins omstreden) koopkrachtpariteitstheorie overgewaardeerd tegenover de dollar, en de dollar profiteert bovendien van een sneller aantrekkende Amerikaanse economie en een terugdraaien van carry trade posities. De euro heeft dan weer te maken met de problematische toestand in Griekenland en ontsporende overheidsfinanciën & kelderende economie in Spanje.

Maar wat over het Britse pond en de Zwitserse frank? Mijn collega Kurt Vansteeland merkt alvast een gelijkenis tussen beide valuta: de respectievelijke nationale banken proberen te voorkomen dat ze te zeer zouden stijgen.

De Zwitserse hebben schrik dat een "vlucht naar veiligheid" in een of andere crisissituatie de waarde van de Zwitserse frank zou opdrijven wat slecht zou zijn voor hun uitgesproken exportgerichte economie.

De Britten hebben uiteraard ook alle belang bij een goede export, bovendien proberen zij deflatie te ontlopen door inflatie te importeren, en dat kan door een laag pond (uiteraard zullen ze dat officieel nooit met zoveel woorden zeggen).

Dat betekent dus dat speculeren op een stijging van pond of Zwitserse frank hachelijk is (maar is speculeren niet altijd hachelijk...), er moet rekening worden gehouden met nationale banken die een dergelijke stijging nu helemaal niet genegen zijn.

Roland Legrand (met Kurt Vansteeland)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud