Arpès-chat: Britse banken

Tijdens onze middagchat werden er vragen gesteld over de Britse banken. Rita vroeg naar HSBC en Guest als merkte op dat Lloyds een veel hogere korting op de beurskoers biedt bij de kapitaalverhoging dan bv. BoA. Wat is er toch met de Britse banken, die vandaag samen met Griekse banken deze beurssector in Europa onder druk zetten?

Uiteraard werd de Britse banksector fel getroffen door de bankcrisis. De overheid bezit inmiddals 84 procent van de Royal Bank of Scotland. Dat verhindert die bank niet aan te dringen op het uitkeren van 1,7 miljard euro aan bonussen.

De grote Britse banken gaan prat op hun internationale gerichtheid en zijn bepaald niet risicoschuw. Vier Britse banken hebben in totaal zelfs tot 5 miljard dollar (3,3 miljard euro) te goed van de noodlijdende Arabische holding Dubai World, zo blijkt nu.

Met 1 tot 2 miljard dollar heeft de veelgeplaagde Royal Bank of Scotland (RBS) de grootste blootstelling van de vier aan Dubai World.

Bij de drie andere Britse banken - HSBC, Standard Chartered en Lloyds Banking Group - staat Dubai World telkens voor 1 miljard dollar in het krijt. De holding torst in totaal 59 miljard dollar aan schulden.

Maar hoe erg is dat nu eigenlijk? Het is onduidelijk waar precies het risico zit voor de Britse banken. Volgens de Financial Times hebben ze bijvoorbeeld veel geleend aan gezonde stukken van de staatsholding zoals DP World, de belangrijke containerbehandelaar die ook actief is in de Antwerpse haven.

Meer fundamenteel voor een bank zoals RBS is hoe winstgevend ze nog zal zijn na de reorganisatie die voor een groot deel werd gedicteerd door de Europese Commissie. 

Niet alle Britse banken zijn er even erg aan toe. JP Morgan noemde HSBC opnieuw een "top pick" in de sector. Barclays kreeg een ratingverhoging. Maar dat kon vanochtend niet verhinderen dat de koersen daalden - de financiële sector blijft iets voor investeerders met sterke zenuwen. 

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud