Advertentie

Back to the future

©Thierry du Bois

De Romeinse god Janus, de god met de twee gezichten, is te benijden. Hij kan tegelijk naar het verleden en de toekomst kijken. Als je maar één hoofd hebt, zit er maar één ding op: zo goed mogelijk het verleden bestuderen om zinnige “voorspellingen” te kunnen maken over de toekomst.

We hebben het nieuwe jaar weer (bijna) vast. De kerst- en nieuwjaarsperiode is voor mij en mijn familie en vrienden altijd een moment van rust en reflectie. Een moment om terug te blikken op het jaar dat voorbij is en energie en ideeën op te doen voor het jaar dat nog moet komen. De mooiste metafoor die me daarbij altijd door het hoofd gaat is die van de Romeinse god Janus, de god met de twee gezichten waarvan er één naar het verleden kijkt en één naar de toekomst en waarnaar, zeer toepasselijk, onze maand januari is genoemd . Wij stervelingen moeten het met één hoofd stellen en kunnen alleen maar zo goed mogelijk het verleden bestuderen om een “fighting chance” te hebben om zinnige “voorspellingen” te kunnen maken over de toekomst.

Het verloop van tijd is een middel om gebeurtenissen op een voor ons zinvolle manier te ordenen en concepten als tijdreizen en de mogelijkheid om de geschiedenis te wijzigen hebben me altijd mateloos gefascineerd. Al eigenlijk van de tijd dat ik voor het eerst de serie Back to te Future met Michael J Fox zag, en daarna nog een tiental keren. Ik moet toen ergens dertien jaar of zo geweest zijn. Nu mijn kinderen ongeveer naar die leeftijd beginnen te gaan leek het me leuk de serie nog eens van onder het stof te halen. En ik kon met plezier vaststellen dat de belevenissen van Marty McFly, alhoewel wat gedateerd, ook de nieuwe generatie nog aanspraken. Of deden mijn kinderen maar alsof om me plezier te doen?

Natuurlijk is gedateerd bij de Back to the Future-trilogie een relatief begrip. Einstein lacht op de achtergrond mee. Het heden van de film is 1985, in 85 ook mijn heden maar nu voor mij een gekend verleden. In 1985 hadden de Rode Duivels hun eerste grote successen al geboekt in de Wereldbeker van 1982 in Spanje en daarbij zelfs het Argentinië van Maradonna verslagen. De legendarische goal van Erwin Vanderbergh weet je nog? We waren nog maar een jaar verwijderd van het fenomenale Mexico ’86 waar er ondanks een verlies tegen hetzelfde Argentinië van Maradonna een bijzonder knappe vierde plaats werd behaald. Volcker was toen nog president van de Federal Reserve. Greenspan zou pas in 1987 de fakkel overnemen en onmiddellijk geconfronteerd worden met de crash van oktober 1987, kort daarna gevolgd door de mini-crash van oktober 1987. En wat deed de rentepaus? Hij verlaagde de rente. Voor de jongere lezers: een renteverlaging is een oude vorm van wat we nu quantitative easing noemen. Dankzij al de kapitaalinjecties werden de crashjes al snel gedagradeerd tot een onbeduidend streepje op de grafiek met een stevige uptrend. En de jaren van de internetgekte van het einde van de jaren ’90 kwamen er aan.

Waar is de tijd? Als ik nu 30 jaar later terug naar Back to the Future kijk, vallen er enkele dingen op. We zijn nu bijna in 2015, het  jaar waarnaar Marty McFly vanuit 1985 naar de toekomst wordt gecatapulteerd. We hebben nog geen vliegende auto’s en zelfs geen vliegende skateboards zoals in de film. Maar we hebben wel iPads, internet, 3D-printing en een Verenigd Europa. Wel lijkt de homestudio van de ouders van Marty wel heel erg op wat we nu hebben op gebied van ICT en home cinema. En met wat goede wil zou je in het “vergroten” van een klein stukje pizza tot een volwaardig eetbaar product 3D-printing kunnen zien. Maar alhoewel het allemaal net een beetje anders is, zou ik in de wereld van McFly graag op tijd geïnvesteerd hebben in het bedrijf dat de pizzavergroter heeft uitgevonden of beter het bedrijf dat het succesvol heeft gecommercialiseerd. Net zoals in 2013 investeren in 3D-printingbedrijven waarschijnlijk een goed idee was.

En dat brengt ons bij de vraag: hoe zal de wereld er binnen 30 jaar uitzien en hoe kunnen we daar als investeerder op inspelen? We zitten volgens mij op een gigantisch technologisch en biotechnologisch inflectiepunt. Een groot aantal wetenschappers is op zoek naar methodes om vreselijke ziektes te bedwingen, het verouderingsprocess te vertragen of zelfs om te keren. En we moeten ons geen illusie maken. Het zal er binnen 30 jaar allemaal heel anders uitzien dan dat we nu denken. Maar proberen kan geen kwaad. Een goed startpunt is volgens mij altijd de 30 jaar op te delen in kortere periodes en dan proberen de huidige trends voor de komende paar jaar te extrapoleren. En dan regelmatig de zaak evalueren en terug bijstellen.

Voor volgend jaar leert dit ons dat de wereldeconomie een draai in de positieve zin maakt en vooral Europa na een moeilijke periode weer aanknoopt met groei. Daardoor zullen heel wat sectoren die kampten met negatieve winstherzieningen nu hun winstvooruitzichten zien stijgen. De financiële sector had dit inflectiepunt al in 2013 en dat heeft de koersen van de aandelen in de sector zeker geen windeieren gelegd. De komende maanden zal volgens ons hetzelfde gebeuren met een groot aantal cyclische sectoren. Neem bijvoorbeeld de autoindustrie. De omzetontwikkeling in de sector is logischerwijze heel erg gecorreleerd met de economische groei. En de groep heeft een heel sterke operationele hefboom omdat de capaciteitsbenutting op dit moment in veel gevallen maar tussen de 70% en 80% zit. Als die kan worden opgevuld, al is het maar voor een stuk, zal dat meteen doorsijpelen naar de winst. En er zit waarschijnlijk ook een vervangingsinhaalbeweging aan te komen die werd uitgesteld door de crisis. Meer wagens betekent ook meer vraag naar grondstoffen zoals staal. En zo kunnen we 2014 eigenlijk voor de hele cyclische groep met meer hoop tegemoet zien. Voor de techneuten, en dan zijn we weer aan het extrapoleren, kunnen we opmerken dat heel wat van de aandelen uit deze groep technisch aan het uitbodemen zijn. Hebben jullie trouwens gezien dat de Baltic Freight-index een bodemformatie vormt? Dat zou dan weer goed nieuws zijn voor de transporteurs en vooral dan voor de scheepvaartbedrijven.

Zullen deze aandelen aan het einde van 2014 structureel hoger staan? Marty McFly had een boek met de sportuitslagen voor de komende 30 jaar en het zou leuk zijn om een krant te hebben -De Tijd bijvoorbeeld- met de koersen van eind 2014. Dat zou ons veel werk besparen, maar de fun zou er ook een beetje af zijn. We zullen dus weer een jaartje moeten wachten. Happy 2014.

Philippe Gijsels is chief strategy officer van BNP Paribas Fortis

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud