Banken: de nieuwe cyclicals

We willen niet te nostalgisch klinken, maar soms verlangt een mens toch naar de goede oude tijd. Waar is de periode naartoe waarin alle bankwaarden per definitie goede huisvader-aandelen waren? De vaste waarde in de portefeuille, dividend gegarandeerd, aandelen die je zonder veel zorgen aan je kinderen kon doorgeven als de tijd daarvoor gekomen was. Die status moesten ze, met dank aan de kredietcrisis, nog geen jaar gelden afstaan, en het lijkt er niet naar dat ze er snel opnieuw aanspraak op zullen kunnen maken.

De banken zijn immers bij uitstek cyclische waarden geworden. Nieuws over de toestand van de economie bepaalt de koersen van bankwaarden misschien nog wel meer dan de klassieke cyclicals. Een studie van de prestatie van de Bel20 over de laatste maanden ondersteunt die visie. Tijdens de rally van 6 maart tot 8 mei waren KBC, Dexia en (ex-bank) Fortis de drie best presterende aandelen in de beurskorf. Toen er opnieuw zorgen de kop over staken over de duurzaamheid van het herstel, waren het de financials die de Bel20 de omgekeerde richting uitstuurden (met uitzondering van Dexia, dat redelijk goed stand hield).

In de marktenzalen is men het alvast eens. ‘Dat is ook gewoon logisch. De staat van de economie heeft een directe invloed op de resultaten van banken, die bij een zieke economie meer provisies moeten nemen tegen wanbetalingen', vertelde een handelaar.

Onafhankelijk analist Gert De Mesure houdt alvast rekening met dat scenario. In een gesprek met De Tijd zei hij het volgende:

Dat dit geen paniekzaaierij is, mag een bericht van de Noorse bank DnB NOR duidelijk maken. De grootste bank van Noorwegen moest voor 2,35 miljard Noorse kronen (zo'n 260 miljoen euro) afschrijvingen doen in het tweede kwartaal, omwille van slechte leningen. Hoewel de bank 'vage tekenen van een herstel' ziet, rekent ze toch op 8 tot 10 miljard Noorse kronen afschrijvingen in 2009. Vooral de blootstelling aan de Baltische staten doet DnB NOR pijn.

Ben Serrure

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud