Advertentie

Banken leren slechte gewoontes niet graag af

'We hebben enorm veel geleerd uit de financiële crisis van 1998.'

Kan u raden over wie het gaat? Een kleine tip: het is een uitspraak van de topman van een legendarische zakenbank. Of beter nog, het was een topman van een ooit legendarische zakenbank. Eentje die in 2008, hetzelfde jaar waarin bovenstaande quote viel, namelijk roemloos ten onder ging. Begint het al te dagen? Een laatste toemaatje: het is niet Alan Schwartz van Bear Stearns.

Yep. Niemand minder dan Richard 'Dick' Fuld van Lehman Brothers dus. Zoveel had hij dus blijkbaar toch niet geleerd.

Nochtans vielen er effectief heel wat lessen te trekken uit de crisis die Rusland in 1998 in gang zette door op de fles te gaan. Banken ontdekten opeens dat het hefboomfonds LTCM niets meer waard was. Geen klein probleem, aangezien tegenover elke dollar eigen vermogen 55 geleende dollars stonden.

De banken zaten dus goed fout met hun risico-analyse. Logischerwijs zou je dus verwachten dat ze in de toekomst voorzichtiger tewerk zouden gaan. Plus jamais!

Maar ach, dat andere Franse spreekwoord 'Plus ça change, plus ça reste la même chose' geldt eens te meer, stellen onderzoekers verbonden aan het economisch instituut NBER vast. 'Voor elk procentpunt dat de beurswaarde van een bank in 1998 kromp, ging er tussen juli 2007 tot december 2008 goed 66 basispunten beurswaarde verloren.'

‘De banken die toen problemen hadden, hebben helemaal niets veranderd aan hun risicocultuur. Hun bedrijfsmodel is intact gebleven, bijvoorbeeld omdat ze vrezen dat een koerswijziging op de winstgevendheid zal wegen.'

Lees morgen in de krant een uitgebreide toelichting van dit onthutsend Amerikaans onderzoek.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud